Nekdanji predsednik Republike Pahor ustanovil zavod Prijatelji Zahodnega Balkana

ByA.K.

12. marca, 2024 , , , ,
Borut Pahor [Foto: Matjaž Klemenc]

Nekdanji predsednik Republike Pahor ustanovil zavod Prijatelji Zahodnega Balkana

Borut Pahor, nekdanji predsednik Republike Slovenije, je ustanovil zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, katerega glavni cilj je krepitev miru, blaginje in evropske integracije držav Zahodnega Balkana. Ustanovitev zavoda predstavlja pomemben korak k spodbujanju dialoga, gospodarskega razvoja in sprave v regiji.

Zavod deluje kot think-tank, mislišče, ki nudi podporo in svetovanje državam Zahodnega Balkana v njihovem sodelovanju z Evropsko unijo in drugimi mednarodnimi institucijami. Cilj zavoda je graditi mostove med narodi in državami v regiji ter utrditi temelje za njihovo prihodnjo vključitev v EU.

Pahor, ki vodi zavod skupaj z dr. Aljo Brglez, nekdanjo vodjo njegovega kabineta, se opira na bogate izkušnje in dediščino pobude Brdo-Brijuni, ki je igrala ključno vlogo pri spodbujanju dobrososedskih odnosov in regionalnega sodelovanja. Z njima sodeluje skupina honorarnih sodelavcev in prostovoljcev, ki delijo vizijo miru in napredka na Zahodnem Balkanu.

Po zaključku vseh konstitutivnih postopkov februarja 2024, zavod zdaj z optimizmom začenja svoje poslanstvo. Ključno vlogo pri tem igra Svetovalni odbor, ki šteje 16 članov iz 12 različnih držav. Odbor, sestavljen iz uglednih političnih in diplomatskih osebnosti, odraža močno podporo in zaupanje v sposobnost zavoda, da uresničuje svoje cilje.

V Svetovalnem odboru so zelo ugledne osebnosti, od Catherine Ashton, nekdanje visoke predstavnice EU za zunanjo in varnostno politiko, Carla Bildta, nekdanjega švedskega premierja in visokega predstavnika OZN za BiH, preko Zlatka Lagumdžije, nekdanjega predsednika vlade BiH in danes predstavnika BiH pri OZN, Rosena Plevnelieva, nekdanjega bolgarskega predsednika, do Radmile Šekerinske, nekdanje podpredsednice vlade Severne Makedonije, in Borisa Tadića, nekdanjega predsednika Srbije.

Mednarodna konferenca, 19. in 20. aprila 2024

Zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, s sedežem v Ljubljani, že načrtuje vrsto pomembnih aktivnosti. “Prvi velik in zares zahteven mednarodni projekt pa je priprava mednarodne konference, ki bo potekala 19. in 20. aprila 2024 v Ljubljani. Priprave so v polnem teku in obetajo sijajno razpravo o političnih in varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu v luči geopolitičnih sprememb v Evropi in v svetu, kritična analiza širitvene strategije EU in razprava o koristih morebitne ustanovitve Ekonomske skupnosti Zahodnega Balkana. Na konferenci bodo sodelovale številne ugledne osebnosti regijske, evropske in mednarodne politike. Konferenca, ki bo potekala v hotelu Grand Plaza, bo delno odprta za javnost,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zavod Prijatelji Zahodnega Balkana si prizadeva postati vodilni in najbolj verodostojen think-tank za vprašanja, povezana z Zahodnim Balkanom. Njegova ustanovitev in prihajajoče aktivnosti odražajo zavezanost k miru, stabilnosti in blaginji v regiji ter njenemu približevanju Evropski uniji.

Portal24; Foto: Matjaž Klemenc