Nekdanji premier Severne Makedonije Nikola Gruevski je bil po letu 2018 že četrtič obsojen na devet let zapora zaradi zlorabe položaja. Gruevski je bil spoznan za krivega, da je leta 2011 naročil rušitev večmilijonskega stanovanjsko-poslovnega kompleksa v Skopju. Tožilci so incident označili za dejanje političnega maščevanja in povedali, da je kompleks pripadal vodji majhne stranke, ki je pravkar zapustila vlado Gruevskega.

V petek so bili v primeru zaprti tudi trije drugi obtoženi, med njimi nekdanji severno makedonski minister za promet, nekdanji župan Skopja in občinski uradnik. Trije osumljenci so bili spoznani za krive, da so gradnjo lažno razglasili za nezakonito in z razstrelivom omogočili njeno rušenje. Trdili so, da je rušenje upravičeno, ker kompleks ni bil pravilno zgrajen.

Sodišče v Severni Makedoniji je trojici poleg zapornih kazni naložilo skupno plačilo 11 milijonov evrov odškodnine.

51-letni nekdanji premier Gruevski pa že več kot tri leta živi v izgnanstvu na Madžarskem. Iz Severne Makedonije je pobegnil novembra 2018, potem ko je bil obsojen na dve leti zapora zaradi uporabe 600.000 evrov vrednega mercedesa, kupljenega z javnim denarjem, za osebne namene. Dve leti pozneje je bil tudi v odsotnosti obsojen zaradi spodbujanja k nasilju in obsojen na dodatnih 18 mesecev zapora. Sodišče je aprila Gruevskekega obsodilotudi  na sedem let zapora zaradi poneverbe 1,3 milijona evrov strankarskih donacij.

Vse obtožbe pa se nanašajo na prisluškovalni škandal leta 2015, ko se je izkazalo, da so bili telefonski pogovori več kot 20.000 ljudi – vključno s politiki, sodniki, policijo, novinarji in tujimi diplomati – nezakonito posneti. Škandal je takrat sprožil predčasne volitve leta 2016, na katerih je stranka Gruevskega VMRO-DPMNE izgubila proti vodji Socialnih demokratov Zoranu Zaevu.

Severna Makedonija je madžarskega premierja Viktorja Orbana  (zaveznika Gruevskega) neuspešno zaprosila  za izročitev nekdanjega nacionalističnega voditelja.

Vir: Euronews