Nekdanji Wagnerjev plačanec pobegnil na Norveško

ByAna Koren

16. januarja, 2023 , ,

Nekdanji Wagnerjev plačanec pobegnil na Norveško: “Pripravljen sem pričati o zločinih”

Nekdanji poveljnik skupine Wagner Andrej Medvedjev je nezakonito prestopil rusko-norveško mejo in na Norveškem zaprosil za azil. O tem je spregovoril za ruski Gulagu.net, intervju so predvajali številni ruski in ukrajinski mediji. Objavljen je bil tudi na spletni strani Odessa Journal.

Prehod meje je potekal v četrtek, 12. januarja, v bližini ruskega rudarskega mesta Nikel v regiji Murmansk. Medvedjev navaja, da so ga med prečkanjem meje opazili ruski mejni policisti in začeli streljati, a so ga zgrešili.

Nekdanji plačanec pravi, da je pripravljen pričati o zločinih družine Wagner in vlogi Prigožina

Nekdanji plačanec trdi, da se je, ko se je znašel na ozemlju Norveške, obrnil na lokalne organe pregona in zaprosil za politični azil. Pravi, da je trenutno v Oslu, kjer je nameščen v centru za kršitelje migracijske zakonodaje. 

Nekdanji Wagnerjev plačanec pravi, da je pripravljen povedati vse, kar ve o zločinih in dejavnostih skupine Wagner, tudi o vlogi lastnika skupine plačancev Jevgenija Prigožina.

“Bili smo kot samomorilski bombniki”

Medvedjev se je plačancem pridružil julija lani. Imel je pogodbo za štiri mesece, ki so jo prisilno podaljšali.

Nato je Medvedjev zapustil svoj položaj in se vrnil v Rusijo. Obrnil se je na aktiviste za človekove pravice in trdil, da ga poskušajo Prigožinovi možje ujeti in da je dejansko na begu. Medvedjev je decembra v intervjuju za The Insider govoril o izgubah in usmrtitvah v Wagnerju.

“V mojem vodu je bilo 15 ljudi, to je bil pravzaprav diverzantski vod, ki je šel na bojne naloge. Avgusta so k nam začeli prihajati ujetniki, tako da smo formirali 4. vod. Bili smo kot samomorilci. V vodu so ostali samo trije možje. več dni,” je nekdanji plačanec povedal za Gulag.net.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Zelenski po napadu: Ruske napade lahko ustavi Zahod

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bo mogoče ruske napade na civilne cilje ustaviti a le, če bodo zahodni partnerji Ukrajini dobavili potrebno orožje… več tukaj.