Nemčija bo dovolila izvoz nemških tankov v Ukrajino, če ZDA pošljejo svoje

ByAna Koren

19. januarja, 2023 , , , , ,

Nemčija bo dovolila izvoz nemških tankov v Ukrajino, če ZDA pošljejo svoje

Nemčija bo dovolila pošiljanje nemških tankov v Ukrajino za pomoč državi pri obrambi pred Rusijo, če se ZDA strinjajo, da pošljejo svoje tanke, je za Reuters povedal vir nemške vlade.

Nemški kancler Olaf Scholz je to v zadnjih dneh večkrat poudaril za zaprtimi vrati, je dejal vir, ki je želel ostati anonimen. Zahodni zavezniki se bodo srečali v ameriškem letalskem oporišču v Nemčiji in sicer z namenom, da bi Ukrajini ponudili več orožja.

Poudarek je predvsem na Nemčiji, ki ima pravico veta na kakršno koli odločitev o pošiljanju tankov Leopard. Slednji se nahajajo po Evropi v državah članicah Nata in veljajo za najprimernejše za Ukrajino.

Poljski predsednik Andrzej Duda je navzočim na gospodarskem forumu v Davosu dejal, da se boji, da Rusija v nekaj mesecih pripravlja novo ofenzivo v Ukrajini. Zaradi slednjega pa je ključno dodatno podpreti vlado v Kijevu s sodobnimi tanki in raketami.

Poljska in Finska bi lahko poslali tanke

Poljska in Finska sta že povedali, da bosta poslali tanke Leopard, če to odobri Nemčija. Berlin pravi, da bo odločitev prva na seznamu Borisa Pistoriusa, novega nemškega obrambnega ministra. Pistorius bo v četrtek gostil ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina.

ZDA so Ukrajini obljubile približno 24 milijard dolarjev pomoči proti ruskim silam. Ameriški uradniki, ki so želeli ostati anonimni, so dejali, da naj bi administracija Joeja Bidna naslednjič odobrila oklepna vozila Stryker v Ukrajino, ne pa tudi lastnih tankov, vključno z M1 Abrams.

Velika Britanija je medtem povečala pritisk na Berlin. Postala je namreč prva zahodna država, ki je poslala zahodne tanke. Prav tako je obljubila eskadriljo svojih Challengerjev, vendar naj bi bili Leopardi za Ukrajino najboljša možnost.

The Wall Street Journal, ki se sklicuje na visoke nemške uradnike, je o pogojih Berlina glede dobave svojih tankov poročal prvi. O novici sta poročala tudi Süddeutsche Zeitung in Bild.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Članstvo Ukrajine v Natu bi preprečilo vojno, pravi finska premierka

Rusija ne bi napadla Ukrajine, če bi bila članica Nata, je dejala finska premierka Sanna Marin. Dodala je, da je to glavni motiv za prošnjo njene države za vstop v vojaško zavezništvo.

Marin je dejala, da je “prepričana”, da Vladimir Putin ne bi sprožil invazije, če bi bil Kijev že član. “Lahko pogledamo v zgodovino in si zastavimo vprašanje, ali bi morala Ukrajina že biti članica Nata?” je povedala na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v Švici in dodala, da “potem ne bi bilo vojne v Ukrajini pa tudi Finska in Švedska ratificirata članstvo v Natu ravno zato.”… več tukaj.