Nemčija bo iz omrežja 5G do leta 2029 izključila kitajske komponente

ByAna Koren

11. julija, 2024 ,
Huawei [Foto: Pixabay]

Nemčija bo iz omrežja 5G do leta 2029 izključila kitajske komponente

Nemčija bo kitajske komponente, kot sta Huawei in ZTE, do leta 2029 v veliki meri izključila iz svojega mobilnega omrežja 5G. Prvi korak bo po poročanju nemških medijev izveden že leta 2026.

Javne radiotelevizije NDR, WDR in časopis Süddeutsche Zeitung so poročali, da so se vladni uradniki in telekomunikacijski operaterji, vključno z Deutsche Telekom, Vodafone in Telefónica, dogovorili o dvostopenjskem načrtu za postopno opuščanje kitajskih komponent iz svojih omrežij 5G.

V skladu s sporazumom bo osrednje omrežje 5G, ki vključuje podatkovne centre, ključne za obdelavo in prenos podatkov, do leta 2026 brez kitajske strojne opreme. Dostopovno omrežje, ki povezuje uporabnike z osrednjim omrežjem, kot so radijski stolpi, pa bo do leta 2029 večinoma brez kitajskih komponent. Prav tako bo popolnoma brez kitajskih komponent tudi upravljanje dostopnega omreža.

Po poročanju WDR bo dogovor kmalu formaliziran v pisni obliki. Vlada je sprva želela še hitrejše izločanje kitajskih podjetij, vendar so se odločili za postopno izvedbo.

Leta 2020 je Evropska komisija izdala “zbirko orodij” za 5G, ki je omogočila izključitev podjetij Huawei in ZTE iz teh omrežij. Omenjena podjetja so namreč označili kot “visoko tvegana”. Kljub temu je uporabo kitajske strojne opreme v svojih omrežjih 5G omejilo le 10 držav EU. Komisar za notranji trg Thierry Breton je kritiziral države EU zaradi počasnega ukrepanja glede prepovedi visoko tveganih prodajalcev.

Nemško notranje ministrstvo je potrdilo, da revizija kritičnih komponent v omrežju 5G poteka in bo kmalu zaključena. Prizadeti telekomunikacijski operaterji dogovora niso potrdili za WDR.

Julija 2023 je Nemčija sprejela novo “kitajsko strategijo”, ki postavlja tehnološko neodvisnost v središče prizadevanj za zmanjšanje tveganja v odnosih s Kitajsko.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pixabay