(Foto: Expatica )

Nemčija bo za kvalificirane delavce iz Rusije omilila vizumske zahteve in to kljub temu, da je nemška obveščevalna agencija opozorila na povečano tveganje, da bi ruski državljani, ki delajo v nemških podjetjih, lahko novačili za industrijsko vohunjenje. Vlada kanclerja Olafa Scholza tako vseeno poenostavlja postopek vloge za izdajo vizuma za ruske delavce s specializiranim strokovnim znanjem na področjih, kot sta IT in komunikacijska tehnologija.

Ta tako imenovana “globalna odobritev za dostop do trga dela”, bo veljala le za ruske zaposlene v nemških podjetjih, ki zaslužijo najmanj 43.992 evrov na leto, ukrep pa bo trajal do 30. septembra. Med začetkom ruske invazije na Ukrajino in začetkom maja je Nemčija za ruske kvalificirane delavce izdala več kot 600 viz, ki omogočajo daljše bivanje v Nemčiji kot 90-dnevni tako imenovani schengenski vizum. Nemški zunanji urad je za tiskovno agencijo DPA povedal, da je aprila prek moskovskega veleposlaništva izdal približno 350 delovnih vizumov, poleg tega pa še 190 delovnih vizumov, ki jih je izdal generalni konzulat v Sankt Peterburgu. Večina tistih, ki so prejeli takšne vizume, je že delala za nemška podjetja.

V Nemčiji je tako že približno 235.000 imetnikov ruskih potnih listov, več kot v katerikoli drugi državi v Evropski uniji. Zvezni urad za varstvo ustave pa je šele prejšnji teden izdal posebno opozorilo, da se ruski državljani, ki so se nameravali preseliti v Nemčijo, in tisti, ki že delajo v državi, soočajo s povečanim tveganjem, da bi jih izsiljevali ali bodo kako drugače pod pritiskom, da poiščejo informacije, ki so uporabne za rusko gospodarstvo, ki je vse bolj odrezano od svetovnih omrežij znanja. Poskusi novačenja bi lahko potekali med obveznimi sestanki na ruskih veleposlaništvih ali drugih birokratskih organih, je sporočila nemška obveščevalna agencija.

Na vprašanje, ali nemška vlada uvaja posebne ukrepe za preverjanje ruskih prosilcev za delovne vizume, je tiskovni predstavnik odgovoril: “V vizumskem postopku se izvajajo standardni varnostni pregledi prosilcev.”

Odločitev o olajšanju vstopa za ruske kvalificirane delavce je bila sprejeta potem, ko so nevladne organizacije za človekove pravice dejale, da nemška vlada ne stori dovolj, da bi olajšala postopek prošnje za izdajo vizuma za neodvisne novinarje, ki se soočajo z represijo v Rusiji. Približno 70 ruskih novinarjev in medijskih strokovnjakov, večinoma zaposlenih na neodvisnem ruskem televizijskem kanalu Dozhd in novičarski spletni strani Meduza, je bilo tako uvrščenih na seznam humanitarnih vizumov, ki ga je sestavilo nemško ministrstvo za kulturo, vendar še ne izpolnjujejo pogojev za vizume za kvalificirane delavce.

Vir: The Guardian

By A.K.

Komentar: