Nemčija bo Ukrajini poslala Leoparde, ZDA pa Abramse

ByAna Koren

25. januarja, 2023 , , ,
Foto: Pexels

Nemčija se je odločila, Ukrajini bo poslala Leoparde, ZDA pa Abramse

Nemčija bo Poljski dovolila poslati tanke Leopard 2 v Ukrajino, sklicujoč se na dobro obveščene vire poroča Bloomberg. Nemški voditelji naj bi jutri dali Poljski dovoljenje za pošiljanje tankov Leopard 2 v Ukrajino. Spomnimo, gre za sodobne tanke nemške izdelave, za ponovni izvoz pa je potrebno nemško dovoljenje.

Nemška vlada je potrdila, da je prejela prošnjo Poljske za pošiljanje tankov Leopard 2 nemške izdelave v Ukrajino. Nemčija se ideji o pošiljanju tankov, ki jo podpirajo Poljska, ZDA in več drugih članic Nata še vedno upira.

Napetosti zaradi pošiljanja Leopardov v Ukrajino so prerasle v teden dni trajajoč prepir med nemškimi in poljskimi voditelji, pri čemer je Morawiecki Nemčijo obtožil, da “izgublja čas”, ker ni sprejela odločitve.

“Pripravljamo odločitev, prispela bo zelo kmalu,” je dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius na današnji skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Dodal je, da bo “v primeru pozitivne odločitve Nemčija ukrepala zelo hitro”.

Preobrat zaradi dogovora med Bidnom in Scholzem?

Wall Street Journal je poročal, da je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna vse bližje odločitvi o napotitvi močnih ameriških tankov tipa Abrams v Ukrajino, in dodal, da bi lahko odločitev objavili že ta teden.

 V Beli hiši tega niso želeli komentirati. WSJ navaja, da bi bila “odločitev o pošiljanju Abramsov del širšega diplomatskega dogovora. V dogovoru bi naj Berlin napovedal pošiljanje manjšega števila svojih tankov tipa Leopard 2 Ukrajino in bi tudi dovolil Poljski in drugim državam, da v Ukrajino pošljejo omenjene tanke.

Dogovor bi lahko pomiril nesoglasja glede pošiljanja tankov v Ukrajino, ki grozijo s širšim razdorom med zahodnimi državami, ko se bliža prva obletnica ruske invazije na Ukrajino.

Sprememba stališča ZDA je sledila telefonskemu pogovoru med ameriškim predsednikom Bidenom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Med pogovorom naj bi se Biden strinjal, da kljub oceni Pentagona razmisli o pošiljanju Abramsov. Visoki nemški uradnik je za WSJ povedal, da sta se Berlin in Washington zadnji teden o tem intenzivno pogajala. 

CNN: Odločitev o pošiljanju Abramsa bi lahko bila objavljena že ta teden

Bidnova administracija zaključuje načrte za pošiljanje ameriških tankov Abrams v Ukrajino in bi lahko objavila odločitev o napotitvi že ta teden, so za CNN potrdili trije ameriški uradniki, ki so seznanjeni z razpravami. Ko bo odločitev o dobavi tankov uradno sprejeta, bodo morale ukrajinske sile opraviti usposabljanje za učinkovito uporabo tankov. 

Ukrajina: Pričakujemo 100 Leopardov, če Nemčija odobri pošiljko

12 držav se je strinjalo, da v Ukrajino pod pogojem, da pošiljko odobri Nemčija, država, kjer so bili tanki proizvedeni, pošlje okoli 100 tankov, je za ABC povedal visoki ukrajinski uradnik.

Isti vir je povedal, da je bil dogovor o 100 tankih dosežen prejšnji teden na srečanju zahodnih držav v ameriški letalski bazi Ramstein v Nemčiji, kjer so zavezniki razpravljali o tem, kako pomagati Ukrajini v vojni z Rusijo. 

Med državami, ki so se strinjale, da pošljejo nekaj svojih tankov, so Španija, Nizozemska in Danska, je dejal ukrajinski uradnik.

Poljska je pred tem sporočila, da je v Ukrajino pripravljena poslati 14 svojih Leopardov 2. Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je Nemčijo pozval, naj se “pridruži koaliciji držav, ki Ukrajino podpirajo s tanki Leopard 2”.

Poljski uradniki so predlagali, da sta se tako Finska kot Danska pripravljeni pridružiti Varšavi pri pošiljanju leopardov v Ukrajino.

EK: Veseli nas, da Ukrajina boj proti korupciji jemlje resno

Evropska komisija je pozdravila odpustitev številnih visokih vladnih uradnikov v Ukrajini in dejala, da to nakazuje, da Ukrajina resno jemlje boj proti korupciji. Tiskovna predstavnica Evropske komisije Ana Pisonero je dejala, da ne more komentirati tekočih kazenskih preiskav, vendar je dodala, da “Komisija pozdravlja dejstvo, da ukrajinske oblasti ta vprašanja jemljejo resno.”

Ukrajina je, lani dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. “Protikorupcijski ukrepi so pomembna razsežnost pristopnega procesa,” je na novinarski konferenci dejala Pisonero in dodala: “So tudi del pogojev za nadaljevanje finančne podpore, ki jo Unija zagotavlja Ukrajini.”

V Ukrajini so razrešili ali je odstopilo več visokih ukrajinskih uradnikov. To je največji politično-korupcijski pretres v ukrajinski vladi od začetka ruske invazije. 

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nizozemska na Poljsko pošilja osem letal F-35

Nizozemska bo konec meseca na Poljsko poslala osem najsodobnejših bojnih letal F-35, je danes v sporočilu za javnost sporočilo nizozemsko obrambno ministrstvo. Gre za potezo, namenjeno Natovi zaščiti neba nad vzhodno Evropo… več tukaj.