Nemčija danes: Vlaki ne vozijo, letala ne letijo. Popoln kolaps

Foto: Pexels

Nemčija danes: Vlaki ne vozijo, letala ne letijo. Popoln kolaps

Na več nemških letališčih je potekala stavka, ta petek pa se je še zaostrila, saj od zgodnjega jutra ne vozijo niti vlaki. Železniški in prometni sindikat (EVG) je danes  od 3. ure zjutraj do 11. ure blokiral železniški promet po vsej Nemčiji.

Medkrajevni, regionalni in lokalni železniški delavci so, potem ko je sindikat pozval vse svoje člane v Deutsche Bahn (DB) in 50 drugih avtobusnih in železniških podjetij, naj se pridružijo stavki, začei s stavko. Stavki so se v različnih delih Nemčije pridružili tudi zaposleni v zasebnih železniških podjetjih iz skupine Transdev.

Proge podzemne železnice in številne avtobusne proge pa stavka ne bi smela vplivati. Če se za stavko odločijo zaposleni na nemških železnicah, odgovorni za signalizacijo in infrastrukturo, ki jo uporabljajo tudi druge železniške družbe, potem se morajo ustaviti tudi vlaki drugih družb.

V Hamburgu vozijo podzemna železnica in avtobusi tega podjetja, vendar stavka vpliva tudi na hitre mestne avtobuse (S-Bahn) v Hamburgu in drugih mestih.

V metropolah, kot je München, deluje podzemna železnica, prav tako avtobusi in tramvaji münchenskega transportnega podjetja (MVG), ustavljeni pa so mestni vlaki. Prav tako je bil prekinjen promet na različnih regionalnih avtobusnih linijah.

Koliko časa traja stavka?

Opozorilna stavka se je začela ta petek, 21. aprila, ob 3. uri zjutraj in je trajala do 11. ure. Nemške železnice so sporočile, da medkrajevni vlaki ne bodo vozili do 13. ure. Poleg tega je istočasno ustavljen regionalni železniški promet te družbe.

Nemške železnice so sporočile, da bodo po koncu opozorilne stavke “zagnale čim prej in čim več prog po običajnem voznem redu”. V sporočilu za javnost še dodajajo, da je treba upoštevati nekatere prometne omejitve tudi v popoldanskem času.

Od 13. ure dalje se bo začel postopoma vzpostavljati železniški promet, a normalizacija lahko traja nekaj časa, saj ne zaposlenih ne vlakov ne bo tam, kjer bi morali biti po takratnem voznem redu. Vodja nemških železnic Martin Seiler je dejal: “Vsakdo, ki zna svoje potovanje načrtovati drugače, bi moral to storiti.”

Ali so prizadeta vsa prometna območja?

Sindikat Verd.di je neodvisno od opozorilne stavke na železnicah za četrtek in petek na področju kontrole zračnega prometa, kontrole potnikov in tovora ter servisnega prostora na letališčih v Köln/Bonn, Düsseldorf in Hamburg, napovedal opozorilne stavke.

Potniki morajo računati s številnimi odpovedmi letov. V sindikatu so opozorili, da je “v zvezi s stavko mogoče pričakovati daljše čakalne dobe, a tudi odpovedi nekaterih letov”.

Düsseldorf je eno največjih nemških letališč in ga je stavka prizadela tako kot Hamburg in Köln/Bonn ter delno Stuttgart. Druga pomembna letališča, kot sta Frankfurt in München, delujejo normalno. Bodo pa tudi oni občutili posledice opozorilnih stavk, recimo na letih znotraj Nemčije.

V sindikatu EVG so poudarili, da je do vzporedne stavke s sindikatom ver.di prišlo po naključju, saj se sindikata o tem nista strinjala.

Bo več stavk?

Možne so nadaljnje stavke. Sindikat EVG je v drugem krogu pogajanj z okoli 50 transportnimi podjetji. Naslednje srečanje s predstavniki nemških železnic je bilo dogovorjeno za torek, 25. aprila.

Če dogovora takrat ne bo, bo nov sestanek verjetno šele konec maja. Ta čas sindikat potrebuje za pogajanja z drugimi podjetji. Sindikat je nedavno jasno povedal, da so opozorilne stavke v času med pogovori povsem možne.

V soboto, 22. aprila, se bo Ver.di s predstavniki občin in zvezne države pogovarjal o možnostih zmernosti v sporu med sindikati in delodajalci v državnih in občinskih službah. Če do dogovora ne pride, lahko članstvo razglasi stavko za nedoločen čas.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)