Nemčija in Velika Britanija bosta okrepili obrambno sodelovanje

Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Nemčija in Velika Britanija bosta okrepili obrambno sodelovanje

Na nedavnem srečanju v Berlinu sta britanski premier Rishi Sunak in nemški kancler Olaf Scholz razpravljala o krepitvi vojaškega in obrambnega sodelovanja med Nemčijo in Veliko Britanijo. Voditelja sta izpostavila intenzivno sodelovanje na več projektih, vključno z razvojem novega artilerijskega sistema, oklepnega vozila Boxer, projekta European Sky Shield in letala Eurofighter.

Poleg tega sta državi napovedali sklenitev skupnega dogovora, ki bo še poglobil operativno in industrijsko sodelovanje na obrambnem področju. “Nemčija in Velika Britanija prevzemata veliko odgovornost za skupno varnost,” je poudaril Sunak med svojim prvim obiskom Berlina.

V luči vojne v Ukrajini je Sunak posebej pohvalil Nemčijo za njeno vlogo pri zagotavljanju protiraketnih sistemov Patriot Ukrajini. Vendar pa je Scholz ponovno zavrnil možnost, da bi Nemčija Ukrajini dobavila rakete Taurus. “Vztrajamo pri svoji prejšnji odločitvi,” je izjavil Scholz, kljub pritiskom opozicijske Krščansko-demokratske unije CDU/CSU, ki je Sunaka pozvala, naj na pogovorih poskuša prepričati Scholza o spremembi odločitve glede dostave.

Poleg vojaških vprašanj sta Sunak in Scholz razpravljala tudi o možnostih za poglobitev sodelovanja na področju energetike in boja proti organiziranemu kriminalu, kar kaže na širši obseg bilateralnih odnosov med državama.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels