Nemčija je pozvala k prepovedi glifosata v EU kljub predlogu za podaljšanje dovoljenja

Nemčija je pozvala k prepovedi uporabe kontroverznega herbicida glifosata v državah članicah Evropske unije. Nemški poziv je sledil predlogu Evropske komisije, ki je ta teden predlagala, da se dovoljenje za uporabo tega močnega herbicida podaljša za deset let.

Ministrstvo za kmetijstvo Nemčije je izjavilo: “V kontekstu groženj biotski raznovrstnosti je nemška vlada pozvala k evropskemu izstopu iz glifosata in posvarila pred heterogenimi ravnmi zaščite v EU.” Izid tega poziva je sledil srečanju predstavnikov 27 držav članic, ki so obravnavale predlog Komisije.

Osnova odločitve je bilo poročilo regulatorja, ki je sklenil, da stopnja tveganja ne upravičuje prepovedi glifosata. Kljub temu Nemčija vztraja, da se mora uporaba glifosata prekiniti,”dokler ni mogoče izključiti škode za biotsko raznovrstnost”. Berlinske oblasti so kritizirale predlog Komisije, češ da novi predpisi niso dovolj zavezujoči in bi lahko vodili v neskladje med državami članicami.

Koalicijska pogodba, podpisana leta 2021 v Nemčiji, že določa, da bo glifosat v Nemčiji s trga umaknjen do konca leta 2023. Kljub temu več izvoljenih uradnikov iz liberalne stranke nasprotuje popolni opustitvi.

Omeniti velja, da predlog Komisije temelji na znanstveni oceni Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Glifosat, ki je aktiven sestavni del priljubljenega izdelka Roundup podjetja Monsanto, ki je zdaj v lasti nemškega podjetja Bayer, je eden najbolj uporabljenih herbicidov na svetu. Leta 2015 pa ga je Svetovna zdravstvena organizacija označila kot “verjetno rakotvorno snov” za ljudi.

vir Foto: Pexels Portal24