Nemčija je predstavila feministično zunanjo politiko

ByA.K.

2. marca, 2023
Foto: Pexels

Nemčija je predstavila feministično zunanjo politiko

Nemško ministrstvo za zunanje zadeve in razvojno pomoč želi s feministično zunanjepolitično strategijo v prihodnje podpreti položaj žensk, so sporočili iz Berlina.

“Ne pozivamo k revoluciji, to je nekaj samoumevnega,” je ob predstavitvi nove feministične zunanjepolitične strategije dejala zunanja ministrica Annalena Baerbock (Zeleni). Strategijo je pred tem potrdila zvezna vlada na redni seji dne sreda.

Pojasnila je, da pri novi strategiji ne gre za omejitve, temveč za širitev sodelovanja z drugimi državami. “Gre za opolnomočenje žensk, ko gre za zastopanost, pravice in dostop do virov,” je dejala Baerbock.

Poudarila je, da se Nemčija lahko od držav, kot sta Albanija in Ruanda, kjer so ženske veliko bolj prisotne v politiki kot v Nemčiji, veliko nauči.

“Prednost bodo imeli projekti, v katerih sodelujejo tudi ženske”

Nemška ministrica za razvojno pomoč Svenja Schulze (Socialdemokratska stranka Nemčije SPD) je napovedala, da naj bi do leta 2025 93 odstotkov obljubljenih sredstev namenili projektom, ki zagotavljajo enakost.

Schulze je poudarila, da bodo imeli v prihodnosti prednost projekti, v katerih sodelujejo tudi ženske. “Pomembno je, da se prek projektov ženskam omogoči dostop do izobraževalnega, finančnega in zdravstvenega sistema,” je poudarila Schulze.

Feministična zunanja politika je bila vključena v koalicijsko pogodbo socialdemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Scholza.

Opozicija: ministrica ni naredila ničesar za ženske v Iranu

Krščanskodemokratska opozicija je načeloma pozdravila uvedbo feminističnih načel v nemško zunanjo politiko, izrazila pa je skepso glede njihove uporabnosti.

”Na koncu gre le za etiketo, ki prodira globoko v strukturo in poteke dela zunanjega ministrstva, hkrati pa ne bo imela nobenega vpliva na realni svet zunanje politike,” je dejala Silvia Breher, ena od podpredsednika Krščansko demokratske unije (CDU).

Ministrici Baerbock je hkrati očitala neučinkovitost, ko gre za politiko do Irana in Ukrajine.

“Ministričin kompas očitno še vedno ni naravnan. Sicer ne bi opazovala trpljenja žensk v Iranu, ne da bi ukrepala,” je dejala političarka iz vrst krščanskih demokratov.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Gen-I: Tomašič iz Prištine, gre za energetsko mafijo (video)

O domnevnih sumljivih poslih podjetja Gen-I, ki ga je takrat vodil sedanji premier dr. Robert Golob, se je začelo poročati v aprilu 2022.

Razkritju, ki ga je prvi objavil raziskovalni novinar Luka Perš na portalu Prava.si, je nekaj dni kasneje sledila TV postaja Planet TV, kjer je sledilo še odmevnejše razkritje te afere mednarodnih razsežnosti

Letos 23. februarja, skoraj leto dni po razkritju, je tudi TV Slovenija na spored uvrstila pogovorno oddajo Tarča, kjer je beseda ponovno tekla o omenjenih domnevnih spornih poslih slovenske družbe Gen-I.

V kosovskem parlamentu npr. potekata kar dve parlamentarni preiskavi na to temo… več tukaj.