Nemčija je skoraj v celoti nadomestila ruski plin

ByAna Koren

5. marca, 2023 ,
Foto: Zajem zaslona

Nemčija je skoraj v celoti nadomestila ruski plin

Nemčija je zaradi močnega povečanja uvoza iz Norveške, Nizozemske in Belgije skoraj v celoti nadomestila izgubo ruske zaloge plina. Moskva je lani namreč zmanjšala dobavo in sicer zaradi podpore Zahoda Ukrajini.

Nemčija je med letom 2017 in koncem februarja 2022 v povprečju uvozila 77 teravatnih ur zemeljskega plina na mesec.

Od kod Nemčija uvaža ves plin?

Neto uvoz je od septembra 2022 do konca januarja, brez dobave ruskega plina, znašal 72,7 teravatne ure na mesec. Poleg tega je Nemčija januarja prek novih terminalov za UZP na nemških obalah uvozila približno 4 teravatne ure utekočinjenega zemeljskega plina (LNG).

V Nemčijo je iz Norveške med letoma 2017 in koncem februarja 2022 prispelo povprečno 26 teravatnih ur zemeljskega plina na mesec. Po prenehanju ruskih dobav se je ta količina povečala na 41 teravatnih ur.

Medtem se je neto uvoz iz Nizozemske povečal z 2 na 25 teravatnih ur. Pretoki plina iz Belgije so se od septembra v povprečju povečali s približno 2 teravatnih ur na približno 23 teravatnih ur na mesec.

Številke kažejo tudi na precejšen padec nemškega izvoza zemeljskega plina, na primer v Švico. Zvezna agencija še naprej ocenjuje oskrbo Nemčije s plinom kot stabilno.

vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Srečanje Scholza in Bidena v Beli hiši, Biden se je Nemčiji zahvalil za pomoč Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden se je nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, ki ga je sprejel v Beli hiši, zahvalil za “globoko” podporo Ukrajini in njegove odločitve o povečanju obrambnih izdatkov in odmiku od ruskih fosilnih goriv označil za zgodovinske… več tukaj.