Nemčija krepi varovanje meja zaradi terorističnih groženj in migracij

Nemčija okrepi varovanje meja zaradi terorističnih groženj in migracij

Notranja ministrica Nemčije, Nancy Faeser, je obvestila Evropsko komisijo o uvedbi stacionarnih mejnih kontrol na mejah s Poljsko, Češko in Švico. Ukrep prihaja kot odziv na povečane nezakonite migracije in varnostne grožnje. Odločitev je bila sprejeta po naraščajočem pritisku iz vladnih krogov v Berlinu, kjer so izrazili potrebo po neposrednih mejnih kontrolah, podobno kot tiste, ki so bile vzpostavljene na meji z Avstrijo od leta 2015.

Predsednik zveznega policijskega sindikata, Heiko Teggatz, je pozdravil odločitev. Poudaril je, da bodo mejni policisti sedaj imeli potrebna orodja za učinkovito delo. Dodal je, da nesreče, kot je bila tista pretekli konec tedna na Bavarskem, in povečane teroristične grožnje, kot so potencialne infiltracije teroristov Hamasa ali Hezbolaha med begunci, narekujejo takšno ukrepanje.

Eden od glavnih razlogov za ukrep je bila grožnja terorističnih napadov, vključno s tistimi na Izrael, in teroristična dejavnost ISIS. Zvezna kriminalistična policija je nedavno aretirala skupino Tadžikov, ki naj bi načrtovala napade v Nemčiji. Po drugi strani pa se soočajo tudi z naraščajočim pritiskom občin zaradi pomanjkanja namestitvenih možnosti za begunce in naraščajočih stroškov.

Vodja policijskega sindikata je nedavno izpostavil potrebo po uvedbi kontrol na teh mejah. Migracijske poti v Nemčijo so zdaj namreč usmerjene prek teh držav ali so bile dodane nove poti prek vzhodne Evrope.

Zadnje ukrepe je verjetno sprožil tudi poraz notranje ministrice Faeser na nedavnih volitvah v Hessnu. Policist na mejni postaji je izjavil za BILD, da bo uvedba stacionarnih kontrol bistveno pomagala pri omejevanju nezakonitega tihotapljenja in zagotavljanju varnosti na mejah.

vir Foto: DPA Portal24