Nemčija ‘najšibkejši člen’, Sholz pa ‘koristni idiot’ za Rusijo

Olaf Scholz [Foto: Wikimedia/www.stephan-roehl.de]

Nemčija ‘najšibkejši člen’, Sholz pa ‘koristni idiot’ za Rusijo

Nekdanji vodja nemške obveščevalne službe je v ponedeljek zvečer opozoril, da so informacije iz nemške vojske, ki so ogrozile britanske sile, lahko le vrh ledene gore. August Hanning je namreč ocenil, da je bilo morda ogroženih več Natovih skrivnosti, potem ko je Rusija prestregla in objavila videoklic, ki je razkrival vojaške podatke. “To uhajanje je morda le vrh ledene gore,” je dejal za Bild.

V ponedeljek so viri trdili, da je Rusija označila Nemčijo za “najšibkejši člen” v Natu in da uporablja Olafa Scholza kot “koristnega idiota”, je dejal Hanning. Nemški kanclerk je bila v ponedeljek pod hudim pritiskom, potem ko so nemške zračne sile v nezavarovanem videokonferenčnem klicu pomotoma izdale podrobnosti o britanskih “silah na terenu” v Ukrajini.

Britanski zunanji minister David Cameron bo v četrtek odpotoval v Berlin na srečanje z nemškim kolegom, kjer naj bi razpravljali o uhajanju informacij. Britansko zunanje ministrstvo je poskušalo pomiriti strasti zaradi morebitnega konflikta. “Ta trenutek bodo potekale podrobne razprave o obeh glavnih vprašanjih – Ukrajini in Gazi,” je dejal.

Prejšnji teden je Scholz namigoval, da so pripadniki britanskih sil pomagali Ukrajini pri izstreljevanju križarskih raket, zaradi česar je Kremelj trdil, da zahodni zavezniki začenjajo vojno z Rusijo.

‘Najšibkejši člen’

V video klicu, ki je pricurljal v javnost, je poveljnik nemških zračnih sil (Luftwaffe) dejal, da ima Združeno kraljestvo “na tleh (odziv) več ljudi”, kar kaže na enote, razporejene globoko v Ukrajini. Vojaški strokovnjaki so opozorili, da to uhajanje ogroža britanske sile, saj se je prej mislilo, da je njihova vloga na terenu precej omejena. Ruski propagandisti so predvajali prestrežen videokonferenčni klic med častniki nemškega letalstva, ki je potekal prek komercialne programske opreme WebEx.

Varnostni strokovnjaki medtem opozarjajo, da London ni pripravljen na “scenarij z velikim številom žrtev”, če bi v Evropi izbruhnil širši konflikt. Strokovnjaki iz londonskega think tanka Royal United Services Institute (RUSI) pravijo, da načrti ukrepov ob nepredvidenih dogodkih niso usklajeni z možnostjo vrnitve mrtvih britanskih vojakov in napadov bližje britanskim tlom.  Christian Lindner , Scholzov koalicijski partner, je dejal, da je video, ki je pricurljal v javnost “budilka” za Nemčijo. Vodja Stranke svobodnih demokratov je ocenil, da Vladimir Putin cilja na Nemčijo.

​Britanska vlada je nemško razkritje britanskih vojaških skrivnosti označila za zelo resno zadevo. “Bolj zaskrbljujoče je, da je Rusija Nemčijo opredelila kot najšibkejši člen v zavezništvu, Scholza pa kot ‘koristnega idiota’, da bi Nemčijo izvlekel iz igre. In oni (Rusija) se morda ne motijo, glede na to, kako postavlja Nemčijo in svojo stranko v tej razpravi,” je dejal diplomatski vir. Nekdanji britanski obrambni minister Ben Wallace je pred tem opozoril, da imajo ruski agenti oporo znotraj varnostnih služb države.

Scholz je pod pritiskom

Razkriti zvočni posnetek je bil objavljen v času zaostrovanja političnega konflikta v Berlinu zaradi dostave križarskih raket Taurus Ukrajini. Scholz je pod pritiskom tako doma kot v tujini, da izenači britansko in francosko donacijo raket Storm Shadow/SCALP. Vztraja, da bi taka poteza njegovo državo potegnila v neposredno vojno z Moskvo. Zvočni posnetek, ki je pricurljal v javnost, vsebuje razpravo o tem, ali bi bile nemške sile potrebne na terenu, da bi pomagale ukrajinskim silam upravljati rakete.

Zdi se, da so uradniki na konferenčnem klicu razpravljali tudi o tem, ali bi Kijev lahko uporabil natančno orožje za napad na Kerški most, ki povezuje okupirani Krim z rusko celino. Dmitrij Peskov , tiskovni predstavnik Kremlja, je ocenil, da uhajanje informacij “ponovno potrjuje, da so države kolektivnega Zahoda vpletene v konflikt zaradi Ukrajine”. Dejal je tudi, da to tudi kaže, da je “več kot očitno”, da Nemčija “razpravlja o pomembnih in specifičnih načrtih za napad na rusko ozemlje.” Nemčija je na drugi strani trditev Moskve, da pripravlja napad na Rusijo, zavrnila kot “absurdno propagando”.

Uhajanje informacij ne bo zmanjšalo britanske podpore Ukrajini

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka je dejal, da uhajanje ne bo zmanjšalo britanske podpore Ukrajini in njenega sodelovanja z Nemčijo. Na vprašanje o kršitvi varnosti – eni najhujših v Berlinu po koncu ‘hladne vojne’ – je tiskovni predstavnik britanskega premiera dejal, da je to stvar Nemčije, ki jo mora raziskati, in da je Scholz svoje že povedal.

“Mislim, da je rekel, da je to očitno zelo resna zadeva in da se zato zadeva zdaj zelo skrbno preiskuje. Združeno kraljestvo je bilo prvo z naše strani, ki je Ukrajini dobavilo rakete z natančnim udarom dolgega dosega in želimo spodbuditi “Že od začetka smo bili jasni, da bo Združeno kraljestvo Ukrajini zagotovilo potrebno pomoč, vključno s smrtonosno podporo, da se bo branila in ponovno pridobila svoje suvereno ozemlje,” je dejal.

Tiskovni predstavnik ni želel razkriti, ali obstajajo načrti za omejitev izmenjave obveščevalnih podatkov z Berlinom, in dejal, da bi morala incident “preiskati Nemčija”. “Širše gledano, imamo dolgotrajne in zelo tesne obrambne odnose z Nemčijo, smo dva največja ponudnika vojaške pomoči Ukrajini in še naprej bomo sodelovali pri podpori Ukrajine pri njeni obrambi pred Rusijo,” je dodal.

Viri iz Evropske unije navajajo, da so obveščevalne prakse evropskega bloka pod stalnim nadzorom zaradi grožnje ruskih napadov. “Ne komentiramo obveščevalnih vprašanj,” je dejal predstavnik Nata.

[Vir: The Telegraph]; Portal24; Foto:  Wikimedia/www.stephan-roehl.de