Nemčija napovedala zaprtje sedmih termoelektrarn na premog

Foto: Pexels

Nemčija napovedala zaprtje sedmih termoelektrarn na premog

Nemčija bo zaprla sedem svojih premogovnih elektrarn. Poteza je del širšega načrta nemške vlade za zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv in boj proti podnebnim spremembam. Zaprtje sledi začasni ponovni aktivaciji petih elektrarn po ruski invaziji na Ukrajino v februarju 2022, namenjeni ublažitvi pomanjkanja plinske oskrbe in zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina.

Po nujni reaktivaciji so bile doslej zaprte vseh pet elektrarn, z načrti za zaprtje še dveh v kratkem. Elektrarne v Rheinishem rudarskem okrožju blizu Kölna, vključno z obrati v Grevenbroich-Neurathu in Bergheim-Niederaussemu, kot tudi dve dodatni v Jänschwaldeju v Brandenburgu, predstavljajo večji del tega načrta.

Nemčija se je pri zmanjševanju svoje odvisnosti od premoga zaradi ruske invazije na Ukrajino soočila s precejšnjimi težavami, kar je privedlo do povečanja cen energije in pospešilo prizadevanja za zmanjšanje uporabe ruskega plina. Kot del odziva na krizo je vlada začasno zagnala zaprte termoelektrarne na premog in odložila zaprtje jedrskih elektrarn, ki so bile končno zaprte aprila lanskega leta.

Zdaj, ob koncu zime, nemška vlada ne pričakuje težav v zanesljivosti oskrbe z električno energijo, tudi če se odloči za zaprtje preostalih premogovnih elektrarn. Poteza je pozdravljena kot pomemben napredek v boju proti podnebnim spremembam in zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov.

Kathrin Henneberger, poslanka stranke Zelenih, je zaprtje elektrarn označila kot “velik uspeh za podnebno pravičnost” in poudarila, da predstavlja priznanje nemške zgodovinske in globalne odgovornosti za doseganje podnebnih ciljev. “V luči vse hujše podnebne krize je zaprtje elektrarn na premog pomemben ukrep za zmanjšanje toplogrednih plinov,” je dodala Henneberger.

[Vir: Deutsche Welle]; Portal24; Foto: Pexels