Dokler bodo razmere pod islamisti tako hude, Nemčija talibanov kot legitimnih vladarjev Afganistana, ne bo priznala,  je danes sporočila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Pozvala je k enotnemu mednarodnemu pozivu talibanom k ​​spremembam.

Odkar so avgusta lani talibani zavzeli Afganistan, jih ni uradno priznala še nobena tuja vlada. Tuje sile, ki jih podpirajo ZDA, so se po dvajsetih letih umaknile.

“Ko pogledamo čez mejo, je situacija grozna,” je na tiskovni konferenci v Islamabadu, glavnem mestu sosednjega Pakistana, povedala nemška ministrica Annalena Baerbock. Opozorila je, da državi grozita humanitarna in gospodarska kriza. Dekleta so prikrajšana za izobrazbo, ženske so izključene iz javnega življenja, glasovi drugačnega mnenja so zatrti, je dejala ministrica.

“Dokler bodo šli po tej poti, za normalizacijo ni prostora. Še manj je prostora za priznanje talibanov kot legitimnih vladarjev države. Afganistancev ne bomo zapustili,” je dejala Baerbock in dodala, da bo Nemčija v Afganistan poslala tudi humanitarno pomoč.

Talibani obtožbe o zlorabah pravic zanikajo. Pravijo, da si prizadevajo za ustvarjanje pogojev, v katerih bodo odprli srednje šole za dekleta.

Pakistan je pozval k sodelovanju s talibani, češ da si svet ne more privoščiti humanitarne krize. Novi pakistanski zunanji minister Bilawal Bhutto Zardari je dejal, da bi morali talibani upoštevati pomisleke mednarodne skupnosti glede pravic in varnosti.

Nemčija in Pakistan sta sistem za prihod afganistanskih beguncev v Nemčijo prek Pakistana, ob tej priložnosti, tudi poenostavila.

Vir: Reuters

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: