Nemčija osvojila prvi naslov svetovnega prvaka v košarki

ByAna Koren

10. septembra, 2023 , ,

Nemčija osvojila prvi naslov svetovnega prvaka v košarki

V dramatičnem finalu svetovnega prvenstva v košarki FIBA je Nemčija premagala Srbijo in prvič v zgodovini osvojila naslov svetovnega prvaka. Na koncu se je Nemčija veselila zmage s 83:77, potem ko je z odlično igro v tretji četrtini zgradila nepremagljivo prednost.

Nemčija je v tretji četrtini z izjemno igro v skoku, ki jo sta orkestrirala brata Franz in Moritz Wagner, prišla do prednosti 22-10. Slednje je Nemcem omogočilo, da ni več izpustila vodstva. To je bil prvi naslov svetovnega prvaka v košarki FIBA za Nemčijo po letu 2006, ko so tudi nazadnje igrali v finalu.

Najkoristnejši igralec turnirja Dennis Schroder je s svojimi rekordnimi 28 točkami prevzel vodstvo Nemčije v finalu. S tem je presegel svoje povprečje, ki znaša 17,9 točke na tekmo. Poleg tega je prispeval še dva skoka in dve podaji, kar je bilo ključno za uspeh nemške ekipe.

Srbija se ni uspela vrniti v igro

Srbija je po porazu proti Združenim državam Amerike leta 2014 v Madridu doživela nov srčni utrip. Kljub trudu Marka Gudurića, ki je zadel dva prosta meta in znižal razliko na dva točki zaostanka, se Srbija ni uspela vrniti v igro, saj so jim zmanjkali čas in priložnosti za preobrat.

Na žalost je srbska ekipa igrala brez svojega ključnega igralca Borisa Simanića. Slednji je prestal operacijo ledvice po poškodbi na pripravljalni tekmi. Tudi poškodba Ognjena Dobriča je vplivala na srbsko ekipo, saj je moral zapustiti parket že v prvi četrtini.

V drugem pomembnem obračunu za bronasto medaljo je Kanada premagala ZDA po podaljšku s 127:118. Dillon Brooks je z 39 točkami, od tega sedmimi trojkami, prevzel vodstvo za Kanado. Shai Gilgeous-Alexander pa je prispeval 31 točk in 12 podaj. Ta zmaga je za Kanado pomenila njihov prvi nastop na zmagovalnem odru svetovnega pokala v košarki FIBA in hkrati kvalifikacijo za poletne olimpijske igre prvič po letu 2000.

Čeprav so Združene države Amerike doživele razočaranje na tem turnirju, pa ostajajo petkratne prvakinje svetovnega prvenstva v košarki FIBA.

Foto: FIBA

Portal24