Nemčija podaljšala nadzor schengenske meje proti Avstriji

Foto: Demokracijamigracije demokracija

Nemčija podaljšala nadzor schengenske meje proti Avstriji

Nemška notranja ministrica je za nadaljnjih šest mesecev ukazala podaljšanje nadzora schengenske meje proti Avstriji, je sporočilo zvezno notranje ministrstvo.

“Razlog za podaljšanje nadzora na meji z Avstrijo je uvedba reda in omejevanje nedovoljenih migracij,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

V sporočilu za javnost poudarjajo, da je bilo lani zabeleženo “največ nezakonitih prehodov državne meje po letu 2016”.

Balkanska pot

“Ključen za povečanje števila je povečan prihod beguncev v Italijo in migracij iz Turčije ter opazno povečanje prehodov po tako imenovani balkanski poti,” so sporočili z ministrstva v Berlinu.

Pojasnili so, da se povečan priliv nanaša predvsem na države srednje in zahodne Evrope ter predvsem na Nemčijo in njeno mejo z Avstrijo.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je dejala, da se nezakonite migracije v Nemčijo v “bližnji prihodnosti” ne bodo zmanjšale.

“Zvezna policija, ki varuje meje, bo še naprej izvajala nadzore tako, da bodo čim manj vplivali na gospodarstvo, življenje in delo na nemško-avstrijskem obmejnem območju,” so sporočili z notranjega ministrstva.

Nadzor na schengenski meji z Avstrijo je bil uveden na začetku begunske krize jeseni 2015. Od takrat se podaljšuje vsakih šest mesecev.

Nemška policija je kritizirala prakso kontrol le na cestnih mejnih prehodih in zahtevala mobilne kontrolne točke, da nadzor tihotapcev ljudi ne bi bil tako predvidljiv kot doslej.

Avstrija

Pred dnevi je razširitev nadzora na schengenskih mejah proti Sloveniji in Madžarski napovedala tudi Avstrija… o tem smo poročali tukaj.

Nadzor na avtocestah se ne izvaja na samem mejnem prehodu. Nadzorne postaje so postavljene nekaj kilometrov za mejo in sicer na ozemlju Nemčije. 

Na to se je odzvala tiskovna predstavnica Evropske komisije Anitta Hipper.

“Naše stališče je zelo jasno. Mejne kontrole znotraj schengenskega območja morajo ostati izjema. Biti morajo strogo časovno omejene in se uporabljati kot ukrep v primeru skrajne nuje,” je tiskovna predstavnica Hipper odgovorila na novinarsko vprašanje o napovedi Avstrije o podaljšanju mejne kontrole še šest mesecev, mejne kontrole s Slovenijo in Madžarsko.

vir Foto: Demokracija (fotografija je simbolna)