Nemčija podvojila vojaško pomoč Ukrajini za leto 2024

Nemška koalicijska vlada se je ta teden odločila podvojiti proračun za vojaško pomoč Ukrajini v letu 2024, poroča Bild, sklicujoč se na informacije nemškega obrambnega ministrstva. V osnutku proračuna za leto 2024 je bilo sprva predvidenih štiri milijarde evrov (4,3 milijarde dolarjev) za vojaško pomoč Ukrajini, vendar je vlada sprejela odločitev, da to številko poveča na osem milijard evrov (8,6 milijarde dolarjev).

Ta poteza sledi poročilu Bilda, ki je 22. oktobra razkril, da vlada ni predvidela dovolj sredstev za zadostno vojaško pomoč Ukrajini v letu 2024, kar je bilo opisano v zaupnem obvestilu ministrstva za obrambo.

Finančno ministrstvo je prvotno namenilo štiri milijarde evrov (4,3 milijarde dolarjev) za vojaško podporo Ukrajini v naslednjem letu, vendar je obrambno ministrstvo ugotovilo, da je že napovedalo projekte v vrednosti 3,1 milijarde evrov (3,3 milijarde dolarjev), poročajo nemški mediji.

Poleg tega je bilo dodatnih 770 milijonov evrov (816 milijonov dolarjev) namenjenih programom pomoči zunanjega ministrstva, kar je pustilo le 120 milijonov evrov za novo vojaško pomoč Ukrajini v letu 2024.

Ministrstvo za obrambo je izrazilo zaskrbljenost, da bo za zadovoljitev potreb Ukrajine po vojaški podpori potrebno več milijard.

O odločitvi o podvojitvi sredstev za vojaško pomoč Ukrajini bo uradno odločal proračunski odbor prihodnji teden, je povedal Bild.

Nemčija je trenutno največji ponudnik vojaške pomoči Ukrajini na svetu, kar poudarja njeno zavezništvo s ZDA.

vir

Foto: ZelenskyyUA X

Portal24