Nemčija pred novim valom kaosa na železnicah in letališčih

Foto: Freepik

Nemčija pred novim valom kaosa na železnicah in letališčih

Nemčija se pripravlja na nov val potovalnih preglavic, saj so delavci v železniškem in letalskem sektorju napovedali stavke, ki bodo po vsej državi povzročile motnje. To prihaja le nekaj dni po podobnih dogodkih, ki so že močno vplivali na nemško potovalno omrežje. V ospredju teh motenj bo dvodnevna stavka, ki jo organizira državni sindikat strojevodij GDL. Stavka bo zajela tako potniške kot tovorne vlake, pri čemer bodo strojevodje tovornih vlakov začeli stavkati v ponedeljek ob 18. uri po lokalnem času, potniške vlake pa bodo doletela podobna usoda v torek zgodaj zjutraj, ob 2. uri.

Prav tako bo stavka kabinskega osebja Lufthanse prizadela potnike, ki potujejo preko dveh najbolj obremenjenih nemških letališč, Frankfurt in München. Pričakuje se, da bo stavka, ki bo potekala v torek in sredo, vplivala tako na matično družbo Lufthansa kot na njeno nizkocenovno podružnico Cityline.

GDL svoje delovanje utemeljuje s trdovratnim sporom z glavnim državnim železniškim operaterjem glede delovnih ur in plačila. Sindikat zahteva skrajšanje tedenskega delovnega časa s 38 na 35 ur brez zmanjšanja plače, medtem ko so pogajalci predlagali kompromisno zmanjšanje na 36 ur do leta 2028. Do nedelje zvečer je sindikat čakal na novo ponudbo, ki pa ni prišla.

Kritike s strani državnega ministra za promet

Državni minister za promet, Volker Wissing, je stavko strogo kritiziral, izjavil je, da je “stavkati namesto pogajati neodgovorno” in pozval GDL, naj se vrnejo k pogajalski mizi ter začnejo uradne arbitražne postopke. Predsednik GDL, Claus Weselsky, pa je po mnenju Wissinga presegel vse meje.

Kljub obsežnim motnjam, ki jih prinaša stavka, to ne bo vplivalo na vse regionalne železniške storitve po Nemčiji, saj nekatere izmed njih upravljajo zasebni operaterji.

Katera letališča v Nemčiji bodo prizadela stavke?

Frankfurt in München, dve najbolj obremenjeni nemški letališči, se bosta v torek in sredo znašla v središču potovalnega kaosa. Neodvisna organizacija stevardes (UFO) je svoje člane pozvala k ponovni stavki, ki bo potekala v odziv na zahteve po višjih plačah in dodatkih zaradi inflacije. Lufthansa ocenjuje, da bo zaradi stavke prizadetih približno 100.000 potnikov. Vsi odhode z letališča v Frankfurtu in vse lete iz Münchna bo stavka ovirala od zgodnjega jutra do poznega večera. Lufthansa in njen partner Cityline bosta morala soočiti se z obsežnimi motnjami v svojem delovanju.

Zahtevane spremembe vključujejo 15-odstotno povišanje plač in enkratno izplačilo 3000 evrov kot nadomestilo za inflacijo, kar bi koristilo več kot 19.000 zaposlenim pri obeh letalskih družbah. Več kot 96 odstotkov članov sindikata je izrazilo podporo stavki, kar kaže na močno nezadovoljstvo med kabinskim osebjem glede trenutnih delovnih in plačnih pogojev.

Lufthansa podvojila dobiček

Lufthansa je nedavno objavila, da se je njen dobiček v letu 2023 podvojil na 1,67 milijarde evrov, kar dodatno poudarja nezadovoljstvo med zaposlenimi. Zaposleni menijo, da niso deležni pravičnega deleža uspeha podjetja. Nezadovoljstvo je bilo izraženo že s strani zemeljskega osebja Lufthanse, ki je prav tako zahtevalo višje plače. Sindikat Ver.di je zahteval 12,5-odstotno povišanje plač ali vsaj 500 evrov več na mesec, skupaj z dodatkom za inflacijo, vendar so njihove zahteve ostale neuslišane. Slednje je povzročilo odpovedi in zamude za približno 200.000 potnikov.

Potniki, ki so prizadeti zaradi stavk, bodo o odpovedih in alternativnih možnostih obveščeni preko elektronske pošte ali prek aplikacije Lufthansa. Letalska družba svetuje potnikom, da redno preverjajo status svojih letov na njihovi spletni strani in sledijo uradnim računom Lufthanse na družbenih omrežjih za najnovejše informacije. V luči možnih zavajanj je pomembno, da potniki preverjajo avtentičnost informacij, ki jih prejmejo, in se izogibajo lažnim računom, ki trdijo, da nudijo pomoč.

Za tiste, ki so bili prizadeti zaradi stavke, Lufthansa ponuja možnosti brezplačne prenaročitve ali celo izdaje vavčerjev za alternativna potovanja, vključno z možnostjo potovanja z vlakom za domače lete, v skladu s pravili EU o pravicah potnikov v primeru odpovedi leta.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik