Nemčija: Rast priljubljenosti AfD, in skrb zaradi ekstremističnih nagnjenj

V Pirni na Saškem se je nedavno zgodil zgodovinski trenutek za stranko Alternativa za Nemčijo (AfD), saj je njihov nestrankarski kandidat, Tim Lochner, zmagal na županskih volitvah. To je prvič, da je desna stranka zmagala na volitvah za župana v tem mestu ob meji s Češko. Mesto Pirna, ki ima 39.000 prebivalcev, je zdaj prvo mesto z desnim županom v regiji. AfD je v preteklem obdobju dosegel opazne uspehe na volitvah po Nemčiji, vključno z dvomestnimi rezultati v Bavarskem (14,6 odstotka) in Hessnu (18,4 odstotka). Prav tako so že prejeli zmago na okrajnih volitvah v Sonnebergu v zvezni deželi Turingija.

Rast priljubljenosti AfD, in skrb zaradi ekstremističnih nagnjenj

AfD se lahko pohvali s hitro rastočo priljubljenostjo, vendar je hkrati tarča vedno večje pozornosti varnostnih organov zaradi domnevnih ekstremističnih nagnjenj. Urad za zaščito ustavnega reda je decembra 2023 stranko na Saškem uvrstil med “dokazano desničarske skrajneže.” Podobna ocena je bila že prej izdana na Saškem-Anhaltu in v Turingiji leta 2021. Skupaj pet zveznih dežel je zdaj na seznamu, kjer AfD opazujejo zaradi suma, da imajo ekstremistične povezave.

V preostalih osmih od 16 zveznih dežel, AfD ne doživlja enake obravnave. Njihova retorika in stiki s skrajnimi skupinami, kot je gibanje Pegida (Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda), se v različnih delih Nemčije gledajo različno.

Debata o medijskem odnosu do AfD

Nemški mediji se soočajo z izzivom, kako naj pristopijo k AfD. Nekateri so bili kritizirani zaradi dajanja prostora vodji stranke Alice Weidel na naslovnicah in v intervjujih. Voditeljica javne televizije Sandra Maischberger je moderirala razpravo med častnim predsednikom stranke Alexandrom Gaulandom in nekdanjim nemškim notranjim ministrom Gerhartom Baumom. Oba sta bila priča obdobju nacizma kot otroka in sta imela dolgoletne politične kariere, Gauland pa je bil član Krščansko-demokratske unije (CDU) pred prehodom k AfD, medtem ko je Baum že dolgo član Svobodnih demokratov (FDP).

Rastoči izzivi za demokracijo

AfD je kljub svoji izključenosti iz koalicij v vladi zelo priljubljen med volivci v raziskavah za deželne volitve leta 2024 v Brandenburgu, na Saškem in Turingiji. Trenutno vodi s 30-odstotno ali večjo podporo volivcev. Kljub temu stranka nima možnosti za sodelovanje v vladi, saj se z njo nihče ne želi povezati v koalicijo.

Zgodovinarji in analitiki opozarjajo, da je demokracija v Nemčiji in drugod pod pritiskom, in ta izziv se bo moral reševati v prihodnosti.

vir; Foto: Pexels; Portal24