Nemčija razmišlja o sporazumu o plinski solidarnosti z Italijo in Švico

Nemčija, da bi okrepila medsebojno podporo v primeru izjemnega pomanjkanja plina, razmišlja o plinskem solidarnostnem sporazumu z Italijo in Švico, je sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo.

Prizadevanja za sklenitev tristranskega sporazuma je potrdil tiskovni predstavnik ministrstva. Povedal je, da se je minister Robert Habeck o tem pogovarjal s predstavniki švicarske vlade na forumu v Davosu.

Namen sporazuma

Namen sporazuma je zaščititi posebej ranljive skupine odjemalcev, kot so gospodinjstva in socialne ustanove, v primeru pomanjkanja plina.

Po tem, ko je Rusija močno zmanjšala izvoz plina v največje evropsko gospodarstvo, je Nemčija takšne dogovore že sklenila z Dansko, Češko in Avstrijo, da bi se izognila paniki, če bi prišlo do krize v dobavi.

Vendar ima Berlin težave pri prepričevanju evropskih partnerjev v podpis teh sporazumov. Die Welt izpostavlja težave okoli odškodnin, ki bi jih morala država plačati nemškim podjetjem za razlastitev njihovega plina, ki bi ga odstopil partnerskim državam.

Vir Foto: Pixabay

Ne spreglejte…

EU želi skupno nabavo plina: “Pripraviti se moramo na naslednjo zimo”

Evropska komisija namerava spomladi objaviti razpis za skupne nakupe plina. Tako bi se lahko skladišča začela polniti še pred poletjem, je povedal podpredsednik komisije Maroš Šefčovič.

“Cilj je, da zgodaj spomladi objavimo agregatno povpraševanje za zbiranje ponudb. Nato pa precej pred poletjem sledi prvi skupni nakup,” je po prvem uradnem zasedanju usmerjevalnega odbora energetske platforme EU dejal Šefčovič… več tukaj.

By A.K.

Komentar: