Nemčija reformirala postopke pridobivanja državljanstva

ByA.K.

20. januarja, 2024
Foto: Pixabay

Nemčija reformirala postopke pridobivanja državljanstva

Nemški parlament (Bundestag) je včeraj sprejel reformo, s katero želi vlada pod določenimi pogoji omogočiti hitrejše pridobivanje nemškega državljanstva. Ta pomembna reforma je rezultat dolgotrajnih prizadevanj za posodobitev postopkov pridobivanja državljanstva in spodbujanja večje integracije tujcev v nemško družbo. Tu so glavne točke sprejetega zakona:

Rok za pridobitev državljanstva

Tujci, ki želijo nemško državljanstvo, ga lahko državljanstvo trenutno pridobijo šele po osmih letih zakonitega bivanja v državi. Nov zakon bo to obdobje skrajšal na pet let, v primeru “posebnih dosežkov pri integraciji” pa na le tri leta. “Dosežki” bodo vključevali dobro znanje nemškega jezika, prostovoljno družbeno udejstvovanje ali izjemne uspehe v šoli ali na delovnem mestu.

Dvojno državljanstvo

Migranti bodo v prihodnje načeloma lahko imeli dvojno državljanstvo. To pomeni, da se prosilcem za nemški potni list ne bo treba odpovedati prejšnjemu državljanstvu, kar je bila prejšnja praksa. Ta sprememba ne bo veljala za državljane drugih članic EU in Švice, ki že lahko imajo dve državljanstvi.

Nemško državljanstvo za otroke

Otroci tujih staršev, rojeni v Nemčiji, bodo v prihodnje brezpogojno prejeli nemško državljanstvo, če je vsaj eden od staršev zakonito živel v Nemčiji več kot pet let. Trenutno je ta mandat osem let. Načeloma bodo otroci, rojeni v Nemčiji, prejeli tako nemško kot državljanstvo svojih staršev in ga bodo lahko obdržali trajno.

Znanje nemškega jezika

Hitrejše pridobivanje državljanstva bo še naprej povezano z izpolnjevanjem več pogojev. Tujci, ki želijo pridobiti nemški potni list, bodo morali predložiti dokazila o dobri integraciji in dobrem znanju jezika. Izjeme bodo veljale le za družinske člane, t.i. generacije gostujočih delavcev, ki že desetletja živijo v Nemčiji. Za njih ne bo potrebno opravljati državljanskega izpita in izpita iz znanja nemškega jezika.

Življenjski stroški

Pogoj za pridobitev državljanstva bo sposobnost migrantov, da nosijo stroške svojega življenja v Nemčiji, pa tudi stroške preživljanja družinskih članov. To bo vplivalo na tiste, ki so prišli v Nemčijo po letu 1947, pa tudi na bivše “pogodbene delavce” iz nekdanje NDR (Nemške demokratične republike).

Deklaracija za temeljni zakon (ustava)

Za pridobitev nemškega potnega lista bodo tujci morali izrecno izjaviti, da spoštujejo libertarno-demokratični temeljni red, ki ga določa nemška ustava. Predlog zakona posebej poudarja, da “antisemitska in rasistična dejanja ter tista, ki so usmerjena proti spolu ali spolni usmerjenosti ali druga dejanja, ki jih motivira prezir do ljudi”, niso združljiva z varstvom človekovega dostojanstva, kot ga zagotavlja ustava.

Izjava proti antisemitizmu

Nova deklaracija bo tudi v prihodnje poudarila zavezo k boju proti antisemitizmu in obsodbo dejanj, ki izhajajo iz sovraštva do ljudi. Prosilci za nemško državljanstvo bodo morali izrecno podpreti “posebno zgodovinsko odgovornost Nemčije za nacionalsocialistično vladavino nepravičnosti in njene posledice, zlasti za zaščito judovskega življenja.”

Odvzem nemškega državljanstva

Nov zakon bo omogočal odvzem nemškega državljanstva osebam iz tujine, ki so prekršile zakone ali so podali lažne informacije, na primer zaradi hude goljufije ali lažne izjave o podpori ustavni ureditvi.

Ta novi zakon naj bi začel veljati že aprila. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve trenutno v Nemčiji živi približno 12 milijonov tujih državljanov, od tega jih približno 5,3 milijona v državi prebiva že najmanj 10 let.

Poleg tega je Bundestag sprejel tudi zakon, ki naj bi poenostavil deportacijo zavrnjenih prosilcev za azil in nezakonitih migrantov. Ta zakon odpravlja obveznost državnih organov, da napovejo deportacijo, razen v primeru družin z otroki, mlajšimi od 12 let. Prav tako ugovor ali pritožba zoper odločbo o prepovedi prebivanja v Nemčiji ne odloži več izvršitve… o tem smo poročali tukaj. Decembra je bilo v Nemčiji registriranih 242.642 oseb, ki so izgubile pravico do bivanja v državi, vendar jih je 193.972 prejelo t.i. Duldung, tj. začasna pravica do prebivanja.

vir; Foto: Pixabay; Portal24