Nemčija se še ni odločila o pošiljanju tankov Ukrajini

Nemčija se še, kljub pritisku na Berlin naj ukrepa, ni odločila, ali bo poslala tanke Leopard v Ukrajino ali dovolila drugim državam, da pošljejo svoje.

Na sestanku za usklajevanje vojaških donacij za Kijev so se dogovorili o dobavi več oklepnih vozil in sistemov zračne obrambe. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem posebej pozval, naj s sodobnimi tanki odbijejo Rusijo.

Poljski zunanji minister je kritiziral nemško nepripravljenost poslati tanke.

“Oborožitev Ukrajine, da bi odvrnili rusko agresijo, ni nekakšna vaja odločanja. Ukrajinska kri je resnično prelita. To je cena obotavljanja glede dostave Leoparda. Potrebujemo ukrepanje, zdaj,” je Zbigniew Rau zapisal na Twitterju.

Zahodne države so v Ukrajino namenile milijarde drugega orožja, a brez zaveze Nemčije glede želenih tankov. To ni bil rezultat, na katerega je Ukrajina upala.

Ukrajina želi Leoparde 2 nemške izdelave, saj so enostavni za vzdrževanje in zasnovani posebej za tekmovanje z ruskimi tanki T-90, ki se uporabljajo v invaziji.

Po vsem svetu naj bi bilo več kot 2000 tankov Leopard 2. Predsednik Zelenski verjame, da bi približno 300 omenjenih tankov pomagalo zagotoviti Ukrajini, da premaga Rusijo.

V skladu z nemško izvozno zakonodajo druge države, ki želijo dobaviti nemško izdelane Leoparde 2, kot sta Poljska in Finska, tega ne morejo storiti, dokler Berlin ne da vsega dovoljenja.

Ukrajina že ima tanke, a so stari

Ukrajina že ima tanke, a gre za stare stroje iz sovjetskih časov. Tanki so nagnjeni k okvaram in so brez nadgrajenih oklepov ter sofisticiranih laserskih daljinomerov, ki jih najdemo na sodobnih Natovih tankih.

Država pozna svojo najboljšo, morda edino možnost za obrambo pred množičnim napadom, za katerega se pričakuje, da bo Rusija začela v prihodnjih mesecih, to so precejšnje sile oklepnikov, ki jih dobavlja Zahod.

Ni druge možnosti

Zelenski je v petkovem video nagovoru dejal, da “ni druge možnosti” za oskrbo njegove države s tanki: “Vsak dogovor je treba izvesti čim hitreje – za našo obrambo.”

V začetku tega tedna smo poročali, da je Nemčija sprejela odločitev o zagotovitvi tankov. Slednje bi bilo storjeno pod pogojem, da ZDA pošljejo svoj napredni tank M1 Abrams… o tem smo poročali tukaj.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je po petkovem srečanju 54 držav v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji zanikal, da Berlin čaka na ZDA, da naredijo prvi korak.

“Ta pojem o sprejemu odločitve – po mojem mnenju to ni problem,” je dejal Austn.

Ko je govoril o širšem prispevku Nemčije k obrambi Ukrajine, je Austin dejal: “So zanesljiv zaveznik, takšni so že zelo, zelo dolgo časa. Resnično verjamem, da bodo še naprej zanesljiv zaveznik gredo naprej.”

Austin je povedal, da tanke Ukrajini zagotavljajo druge države: “Nimam nobenih napovedi glede M1 [tankov Abrams] in slišali ste, da je nemški obrambni minister rekel, da še niso sprejeli odločitve glede Leopardov.”

Druge države so se že zavezale

Druge države so se že zavezale k pošiljanju tankov, vključno z Združenim kraljestvom, ki bo poslalo 14 Challengerjev 2.

Kljub oklevanju glede tankov Abrams so ZDA ta teden napovedale novo podporo v vrednosti več kot 2,5 milijarde dolarjev, ​​vključno z oklepnimi vozili… več tukaj.

Devet evropskih držav je Po srečanju v četrtek v Estoniji je večjo podporo obljubilo obljubilo devet evropskih držav:

  • Velika Britanija – 600 raket Brimstone
  • Danska – 19 francoskih samohodnih havbic Caesar (top)
  • Estonija – havbice, strelivo, podporna vozila in protitankovski metalci granat
  • Latvija – sistemi zračne obrambe Stinger, dva helikopterja in brezpilotna letala
  • Litva – protiletalski topovi in ​​dva helikopterja
  • Poljska – protiletalski topovi S-60 s 70.000 kosi streliva
  • Češka republika – proizvaja dodatno strelivo velikega kalibra, havbice in oklopne transportere
  • Nizozemska – podrobnosti o podpori naj bi bile predstavljene v petek

Ukrajina je zdaj v negotovosti. Prejema namreč oklepna vozila in sisteme zračne obrambe, ne pa tudi oklepnikov, ki jih tako nujno potrebuje.

vir Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Nemčija se še ni odločila o pošiljanju tankov Ukrajini”

Komentar: