Nemčija je danes sprožila alarmno fazo svojega načrta za plin. Poteza je odgovor na upad oskrbe z ruskim plinom. Nemčija gospodarskim družbam naraščajočih stroškov energije ne dovoli prenesti na odjemalce.

Ukrep je zadnji v nizu stopnjevanja nasprotij med Evropo in Moskvo odkar je Rusija izvedla invazijo na Ukrajino. Prav vojna v Ukrajini je razkrila, kako zelo je Evropa odvisna od ruskega plina. Slednje je sprožilo mrzlično iskanje alternativnih virov energije.

Odločitev, ki jo je napovedal nemški minister, za največje evropsko gospodarstvo, ki je z Moskvo energetsko zelo povezano, pomeni oster obrat. Nemška vlada je torej aktivirala fazo 2 alarmne stopnje tristopenjskega načrta za izredne razmere.

Gazprom

Zaradi vse manjšega pretoka plina glavnega dobavitelja tj. Rusije, je Nemčija od konca marca v prvi fazi svojega načrta za izredne razmere.  Prva faza vključuje strožje spremljanje dnevnih pretokov in poudarek na polnjenju skladišč plina. Ruski dobavitelj Gazprom je prejšnji teden zmanjšal pretok po plinovodu Severni tok 1 na samo 40 % zmogljivosti, kar je razlog za premik v drugo fazo.

V drugi fazi je trg še vedno sposoben nadomestiti manjkajoči obseg brez potrebe po posredovanju države. Država posreduje v zadnji ti. nujni fazi.

Foto: Reuters

By A.K.

Dodaj odgovor