Nemčija: Tesla bo kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov širila tovarno

Tesla [Foto: Pexels]

Nemčija: Tesla bo kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov širila tovarno

Mestni svet Grünheideja je v četrtek odobril načrt ameriškega proizvajalca avtomobilov Tesla za podvojitev zmogljivosti njihove obsežne tovarne električnih vozil, kljub nasprotovanju okoljevarstvenih aktivistov. Protestniki so obljubili, da bodo nadaljevali pritisk na podjetje Elona Muska, saj menijo, da širitev tovarne škoduje lokalnemu okolju in ogroža oskrbo s pitno vodo.

Po burni, skoraj triurni razpravi, ki so jo motili zavijanje in žvižganje okoli 200 protestnikov, je mestni svet Tesli prižgal zeleno luč. Odločitev je bila sprejeta z glasovanjem 11 za, šest proti in dva vzdržana, kar je med protestniki povzročilo jezne vzklike “izdajalci!” in “zapomnili si bomo!”.

Zmanjšana “kompromisna” shema, ki še vedno potrebuje odobritev lokalnih okoljskih oblasti, omogoča Tesli povečanje proizvodnega obrata in gradnjo nove infrastrukture za preusmeritev logistike na železniške proge. Podjetje namerava podvojiti zmogljivost nemškega obrata na 100 gigavatnih ur proizvodnje baterij in 1 milijon električnih vozil letno, da bi konkuriralo kitajskim proizvajalcem na evropskem trgu.

Protestnike vodi skupina Disrupt Tesla

Protestniki, ki jih vodi skupina Disrupt Tesla in jih podpirajo organizacije, kot je Extinction Rebellion, opozarjajo, da bo širitev povzročila ekološko škodo. Prav tako izražajo zaskrbljenost zaradi vpliva rudarjenja litija, potrebnega za baterije, na lokalne skupnosti v državah, kot sta Argentina in Bolivija.

Pred telovadnico, kjer je potekala seja sveta, je približno 50 aktivistov izobesilo transparente z napisi “Voda je človekova pravica” in “Ljudje pred dobičkom”. Varnostniki so pregledali torbe udeležencev in zasegli vse bidone, preden so jim dovolili vstop v dvorano.

Esther Kamm iz skupine Turn Off the Tap on Tesla je izid glasovanja označila za “katastrofo” in obljubila, da se protestniki ne bodo umaknili. “Še vedno je veliko faz, kjer lahko povzročimo motnje, in pozvali bomo ljudi, naj prenesejo svoj pritisk,” je dejala, pri čemer je predlagala državljansko nepokorščino in pravne pritožbe.

Podpora prebivalcev

Medtem pa je veliko prebivalcev Grünheideja, mesta z okoli 9000 prebivalci, podprlo širitev tovarne, saj verjamejo, da bo prinesla gospodarske koristi. Bernd Rühl, 52-letni delavec v sektorju sončne energije, je izrazil frustracijo nad lokalnimi nasprotniki, ki po njegovem mnenju ne prepoznajo pomena prehoda na električna vozila za globalno varstvo podnebja.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je prejšnji teden kritiziral proteste v Grünheideju in poudaril, da bo proizvodnja avtomobilov ostala ključna sestavina nemškega gospodarstva. “Prizadevamo si, da bi tukaj izdelovali avtomobile prihodnosti, da bi ohranili delovna mesta in ustvarili vrednost,” je dejal Habeck.

Kljub temu številni protestniki in prebivalci menijo, da je bilo glasovanje sveta “nedemokratično”, saj je bilo v nasprotju z nezavezujočim referendumom februarja, kjer so prebivalci z 62-odstotno večino glasovali proti Teslinim načrtom. Podjetje je nato predstavilo skromnejši načrt, ki vključuje posek 47 hektarjev borovega gozda – polovico prvotnega načrta.

Protesti se bodo verjetno nadaljevali, saj aktivisti napovedujejo nove ukrepe za ustavitev širitve Tesline tovarne v Grünheideju.

[Vir: The Guardian]; Foto: Pexels ; Portal24