Nemčija: Vlada razmišlja o deportaciji napadalca v Afganistan

Napadalec na policaja v Mannheimu [Foto: Zajem zaslona YT]

Nemčija: Vlada razmišlja o deportaciji napadalca v Afganistan

Po umoru policista v Mannheimu nemška vlada razmišlja o možnosti ponovne deportacije storilca v Afganistan, od koder storilec prihaja, so danes sporočili. “V primeru oseb, ki predstavljajo potencialno nevarnost za javno varnost v Nemčiji, moramo še posebej vztrajati pri deportaciji,” so sporočili iz urada ministrice za notranje zadeve Nancy Faeser (Socialdemokratska stranka Nemčije SPD). Faeser je dejala, da trenutno “preučujejo” možnost deportacije v Afganistan, ki jo je prekinil prihod talibanov na oblast leta 2021.

Notranji minister najbolj naseljene nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Herbert Reul (Krščansko demokratska unija CDU) je dejal, da v Afganistanu obstajajo varna območja, kamor ga lahko deportirajo. Več notranjih ministrov nemških zveznih dežel je zahtevalo sklic seje, ki bi obravnavala to problematiko. Nekateri ministri se zavzemajo tudi za deportacijo kriminalcev v Sirijo.

Zvezna socialdemokratsko-zeleno-liberalna koalicijska vlada je napovedala podporo pobudam notranjih ministrov zveznih dežel. “Glede na trenutno situacijo menim, da je podpora temu načrtu v vladi velika,” je dejal predsednik poslanske skupine SPD v bundestagu Rolf Muetzenich.

Nemčija je v zadnjih mesecih opazila znatno povečanje nasilnih kaznivih dejanj, v katere so vpleteni storilci tujega izvora. Tu ima nož kot orožje pomembno vlogo.

Islamistični motiv

Nemške oblasti so sporočile, da so glede napada, ki se je prejšnji teden napada v mestu Mannheim na jugozahodu države, v katerem je bil smrtno ranjen policist našle dokaze o povezavi z islamskimi skrajneži.

Pravosodni minister Marco Buschmann je na platformi X zapisal, da “zdaj obstajajo jasni znaki islamističnega motiva” za napad. Preiskavo zdaj prevzemajo zvezni tožilci, ki so odgovorni za primere terorizma in nacionalne varnosti. Zvezno tožilstvo je potrdilo, da je prevzelo preiskavo, navajajoč pomen primera in sum, da je bil napad versko motiviran.

Preiskovalci so povedali, da je osumljeni napadalec , 25-letnik iz Afganistana, ki v Nemčiji živi od leta 2014 in naj bi mu bila zavrnjena prošnja za azil, zabodel več članov skupine, ki se opisuje kot nasprotnik “političnega islama”. V napadu je bilo ranjenih je bilo pet članov skupine Pax Europa in policist, ki je poskušal preprečiti napad. 29-letni policist je zaradi poškodb v nedeljo umrl. Policija je napad hitro ustavila in ustrelila napadalca, ki je bil ranjen, navaja AP.

[Vir: Hina, AP]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT