Nemčija zaostrila pogoje uporabe plačilne kartice za migrante

Foto: Pexels

Nemčija zaostrila pogoje uporabe plačilne kartice za migrante

V Nemčiji so za prosilce za azil, ki vključuje izdajo posebne plačilne kartice za uporabo znotraj države uvedli novo pravilo. Ta kartica, potrjena po parlamentarni odobritvi, omejuje dvige gotovine in prepoveduje mednarodne prenose denarja. Uvedba kartice ima za cilj preprečiti, da bi migranti svoj denar pošiljali družinam ali prijateljem v tujino, kot tudi preprečiti financiranje tihotapcev.

Plačilna kartica omogoča prosilcem za azil dostop do ugodnosti in sredstev, ki jih lahko uporabljajo za nakupovanje v lokalnih trgovinah in plačevanje storitev. Laca, 45-letna prejemnica kartice iz Albanije, pojasnjuje, da s kartico lahko nakupuje živila, medtem ko preostanek sredstev prejema v gotovini. To ji omogoča, da zadovolji dodatne potrebe svoje družine. Kljub temu Jihad Ammuri, 20-letni prosilec za azil iz Sirije, izpostavlja, da nekatere trgovine še vedno ne sprejemajo te plačilne kartice, kar otežuje njihovo vsakdanje življenje.

Odzivi

Skupine za zagovorništvo migrantov so novo pravilo označile za diskriminatorno. Wiebke Judith iz organizacije Pro Asyl poudarja, da večina ljudi prihaja v Nemčijo zaradi vojn in preganjanja ter da uvedba plačilne kartice ne bo preprečila njihovega prihoda, temveč bo prispevala k njihovi nadaljnji diskriminaciji in izolaciji.

Nova zakonodaja prihaja v času, ko Nemčija poskuša obvladovati povečano število migrantov, med katerimi je veliko beguncev iz Ukrajine, kar dodatno obremenjuje lokalne oblasti pri iskanju nastanitve. Število ljudi, ki so zaprosili za azil, se je v preteklem letu povečalo za več kot 50 odstotkov, in sicer na več kot 350.000.

Zaostritev politike do migrantov podpira tudi desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki znatno krepi svoj politični vpliv, še posebej pred prihajajočimi evropskimi volitvami. Pričakuje se, da bo AfD povečala svoj delež glasov, s čimer bodo lahko še dodatno vplivali na migracijsko politiko v Nemčiji.

Kancler Olaf Scholz in drugi voditelji že pozivajo k pospešitvi postopkov deportacije, hkrati pa Nemčija razvršča nekatere države, kot sta Moldavija in Gruzija, med “varne izvorne države”, kar jim omogoča hitrejšo zavrnitev in deportacijo prosilcev za azil iz teh držav.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels