Nemčija zapira jedrske elektrarne, večina Nemcev je proti

ByAna Koren

9. aprila, 2023 ,
Foto: Pexels

Nemčija zapira jedrske elektrarne, večina Nemcev je proti

Nemčija bo čez nekaj dni zaprla še zadnje delujoče nemške jedrskih elektrarne. Rezultati javnomnenjske raziskave pa so pokazali, da večina Nemcev temu nasprotuje.

Po raziskavi, ki jo je za nemški časnik Bild am Sonntag izvedel inštitut INSA, 52 odstotkov vprašanih meni, da je odločitev, da prihodnji teden izključijo zadnje tri jedrske elektrarne iz električnega omrežja, napačna. 37 odstotkov vprašanih to odločitev podpira. Enajst odstotkov vprašanih se ni opredelilo.

Zaustavitev je bila prestavljena lani

Vse nemške jedrske elektrarne naj bi, v skladu s politiko, s katero se je strinjala nekdanja kanclerka Angela Merkel po jedrski katastrofi leta 2011 v japonski elektrarni Fukušima, zaprli do konca leta 2022.

Posledice vojne v Ukrajini in upad dobave ruskega plina so lani zmožnost nadaljnjega normalnega delovanja največjega evropskega gospodarstva, postavile pod vprašaj. Vprašljivo pa je bilo, ali bodo v hladnejših mesecih zmogli ogrevati gospodinjstva v državi.

Socialdemokratski kancler Olaf Scholz se je v svoji vladajoči koaliciji treh strank soočil z velikim razkolom. Prisiljen je bil celo sprejeti odločitev, da bodo tri jedrske elektrarne delovale do 15. aprila.

Kritiki trdijo, da Nemčija s popolno opustitvijo jedrske energije obrača hrbet cenovno dostopnemu in zanesljivemu viru energije.

Opozicija: V največji energetski krizi ugašajo tri elektrarne brez CO2

Vodja največje nemške opozicijske stranke Krščansko-demokratske unije je ostro kritiziral zaustavitev elektrarn.

“V tujini ne boste našli nikogar, ki bi razumel dejstvo, da Nemčija v največji energetski krizi v (zadnjih nekaj) desetletjih zapira tri varne elektrarne brez CO2 in se namesto tega vrača k premogu in plinu,” je povedal Friedrich Merz.

Merz je dejstvo, da je Nemčija zimo preživela brez gospodarske krize ali pomanjkanja plina, pripisal zmernim temperaturam ter varčevanju z energijo v industriji in gospodinjstvih.

Namestnik vodje poslanske skupine socialdemokratov v nemškem parlamentu Matthias Miersch je za Web.de povedal nasprotno: “Pred vsako zaustavitvijo reaktorja so jedrski ventilatorji na steno narisali spekter izpada električne energije. Nikoli ni bilo prekinitve oskrbe. “

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)