Nemčija: Zaradi stavke odpovedanih več kot 1000 letov

ByA.K.

1. februarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Nemčija: Zaradi stavke odpovedanih več kot 1000 letov

Danes so varnostni delavci na večini večjih nemških letališč zaradi spora glede plač izvedli enodnevno stavko, kar je povzročilo množične odpovedi letov. Sindikat ver.di, ki je v torek napovedal stavko, je k stavki pozval delavce na 11 letališčih, in sicer v Frankfurtu, Berlinu, Kölnu, Duesseldorfu, Hamburgu, Stuttgartu, Leipzigu, Hannovru, Dresdnu, Bremnu in Erfurtu.

Letališča na Bavarskem, vključno z Münchnom, ki je drugo najbolj obremenjeno v državi, niso bila prizadeta. Pred začetkom stavke so bili odpovedani vsi odhodi za ta dan iz Berlina, Hamburga in Stuttgarta. Odpovedanih je bilo tudi okoli štiri petine poletov v Kölnu in ena tretjina v Duesseldorfu.

Skupaj je bilo odpovedanih okoli 1100 letov. Upravljavec najbolj prometnega nemškega letališča v Frankfurtu je sporočil, da bodo varnostne kontrolne točke zunaj tranzitnega območja ostale zaprte. Potnikom, ki se nameravajo odpraviti tja, odsvetujejo prihod na letališče. Kljub temu je bilo omogočenih nekaj letov, saj je Lufthansa načrtovala izvedbo večine urnika, vključno z medcelinskimi leti.

Skupina upravljavcev letališč ADV ocenjuje, da bo skupaj odpovedanih ali preloženih približno 1100 letov, kar bo prizadelo okoli 200.000 potnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po treh krogih delavskih pogajanj ni prišlo do dogovora o plačah za okoli 25.000 varnostnikov. Sindikat ver.di zahteva povišanje plače za 2,80 evra na uro za vse zaposlene. Sindikat poziva tudi k uvedbi dodatkov za nadurno delo s prvo dodatno uro. Združenje delodajalcev pravi, da je ponudilo 4-odstotno povišanje letos in 3-odstotno prihodnje leto, pa tudi popuste glede tega, kdaj se bodo začele izplačevati nadure. Pogovori naj bi se nadaljevali 6. februarja.

vir; Foto: Freepik; Portal24