Nemška levica predlaga delno nacionalizacijo Tesle

ByMiha Kovač

17. aprila, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Nemška levica predlaga delno nacionalizacijo Tesle

Levica v Brandenburgu je kot odgovor na grožnje obsežnega ukinjanja delovnih mest predstavila predlog za delno nacionalizacijo ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla. S predlogom, ki se zgleduje po Volkswagnovem partnerstvu z deželo Spodnja Saška, nameravajo v Brandenburgu pridobiti delež v Teslini tovarni v Grünheideju.

Vodja skupine Levica, Sebastian Walter, je poudaril, da je njihov cilj neposredno vplivati na upravljanje podjetja. “Ne moremo biti odvisni od Elonovega razpoloženja,” je izpostavil Walter. Dodal je, da bi vlaganje v Tesla moralo biti v interesu zaščite delavcev. Po njegovih besedah bi za ta delež bilo potrebno investirati “visoko tristomilijonsko vsoto”.

Predlog prihaja v času, ko se Tesla sooča s padcem prodaje na globalni ravni. Tesla je nedavno napovedala ukinjanje več kot 10 odstotkov delovnih mest… o tem smo poročali tukaj. Posebno zaskrbljujoče je to za tovarno v Grünheideju, kjer konkretne podrobnosti o prizadetosti še niso znane.

Levica se pri ideji sklicuje na tako imenovani VW zakon, ki Spodnji Saški 20-odstotni omogčadelež v Volkswagnu od leta 1960, kot uspešen primer državnega vpliva na korporativno upravljanje. Walter verjame, da je čas, da preneha pasivno sodelovanje z “ameriškim velikanom” in začnejo z aktivnim in zaščitniškim pristopom do zaposlenih.

Predlog je naletel ostro CDU kritiko. Vodja poslanske skupine Jan Redmann je idejo o nacionalizaciji opisal kot absurdno. Po njegovem mnenju državna vpletenost v Teslo ne bi zmanjšala pritiska mednarodne konkurence, še posebej iz Kitajske.

[Vir: Apollo News]; Portal24; Foto: Pixabay