Nemška ‘mega stavka’: Omrežje javnega prevoza ustavljeno zaradi plač

ByAna Koren

28. marca, 2023 ,
Foto: Pexels

Nemška ‘mega stavka’: Omrežje javnega prevoza ustavljeno zaradi plač

Nemško prometno omrežje je bilo včeraj skoraj popolnoma ustavljeno, država je namreč doživela eno največjih stavk v zadnjih desetletjih. Osebje na letališčih, v pristaniščih, na železnicah, avtobusih in podzemnih železnicah je kmalu po polnoči zaradi 24-urne ustavitve odšlo.

Dva največja nemška sindikata zaradi naraščajočih življenjskih stroškov zahtevata višje plače. Državna notranja ministrica Nancy Faeser je dejala, da je optimistična, da bo dogovor dosežen ta teden.

“Številni delavci v javnih službah trpijo zaradi visokih cen energije in visoke inflacije,” je povedala za Reuters. “Zato je naša naloga, da najdemo dober dogovor.”

V zadnjem času je prišlo do manjših izstopov drugih javnih uslužbencev.

Ponedeljkova “mega stavka”, kot so jo poimenovali lokalni mediji, je prizadela primestne in regionalne vlake, ki jih upravlja Deutsche Bahn, nemški nacionalni železniški operater.

Lokalne prevozne storitve, vključno s tramvaji in avtobusi, v sedmih pokrajinah niso delovali.

Nemško letališko združenje je dejalo, da bo stavka prizadela okoli 380.000 letalskih potnikov. Dodali so, da je “nad vsemi možnimi in opravičljivimi ukrepi”.

Sindikat Verdi predstavlja približno 2,5 milijona zaposlenih v javnem sektorju, vključno z javnim prevozom in na letališčih. Zaposlenim želi zagotoviti 10,5-odstotno povišanje plač.

EVG predstavlja približno 230.000 zaposlenih pri Deutsche Bahn in drugih avtobusnih podjetjih. Zahteva 12-odstotno zvišanje plač.

Oba sindikata upata, da bo stavka povečala pritisk na delodajalce pred novim krogom pogajanj o plačah ta teden.

V intervjuju za nemški časnik Bild je šef Verdija Frank Werneke zvišanje plač opisal kot “vprašanje preživetja več tisoč zaposlenih”.

“Ljudje niso samo premalo plačani, so brezupno preobremenjeni,” je dejal.

Predsednik EVG Martin Burkert je za regionalni časnik Augsburger Allgemeine povedal, da jim delodajalci še niso dali izvedljive ponudbe. Opozoril, je da bi lahko prišlo do novih stavk, tudi med velikonočnimi prazniki.

V ponedeljek je za Reuters dodal: “Pričakujemo ponudbo, o kateri se lahko pogajamo. Do danes je nimamo.”

Faeser je dejala, da je vlada “predstavila dobro ponudbo”.

Zaradi stavke je bilo odpovedanih na tisoče letov

Deutsche Bahn je med organizacijami, ki so stavko obsodile in jo označile za “popolnoma pretirano, neutemeljeno in nepotrebno”.

Nekateri predstavniki delodajalcev so tudi opozorili, da sindikati postavljajo nerazumne zahteve, ki tvegajo odtujitev javnosti. Kljub temu so v zadnjem času potekala pogajanja o uspešnem zvišanju plač. Poštni delavci so v začetku marca dobili 11,5-odstotno povišanje plač.

Odpovedanih je bilo več kot 2.300 letov, predstavniki združenj malega in srednjega gospodarstva pa so sindikate obtožili, da zaradi lastnih interesov za talca jemljejo celotno državo.

V zadnjih tednih so delo večkrat ustavili tudi drugi sektorji javnih storitev, vključno z varstvom otrok in izobraževanjem.

vir Foto: Pexels