Zaradi vojne v Ukrajini odstopila nemška obrambna ministrica

Zaradi kritik odziva Nemčije na rusko-ukrajinsko vojno je odstopila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

Po poročanju agencije DPA je ministrica v izjavi dejala, da je kanclerja Olafa Scholza (SPD) prosila, naj jo razreši s tega položaja. Strankarska veteranka Lambrechtova se na tem položaju ni obnesla, mediji pa so več mesecev napovedovali njen odstop. Za seboj je pustila vrsto spodrsljajev, zadnji med njimi je njeno kontroverzno novoletno voščilo.

V voščilu je dejala, da je zaradi konflikta v Ukrajini doživela “veliko posebnih izkušenj” in da ji je vojna dala priložnost za “številna srečanja z velikimi in zanimivimi ljudmi”.

Nemški dnevnik Tagesspiegel je v ostrem komentarju z naslovom “Lambrecht ne more biti več ministrica navedel, da je političarka med govorom vojno prikazala kot “razburljivo poklicno izkušnjo”.

Njen govor je komentiral tudi Bild in zapisal, da je njeno sporočilo osramotilo Nemčijo. Spiegel je izjavil, da je bil ta nagovor, če pogledate kontekst vojne v Ukrajini, “neprimeren in sramoten”.

Kaj je v pojasnilu zapisala Lambrecht?

Lambrecht je svoj odhod pojasnila takole: “Meseci medijske osredotočenosti na mojo osebo komaj dopuščajo poročanje o dejstvih in razprave o vojakih, Bundeswehru in odločitvah varnostne politike v interesu državljanov Nemčije.”

V sporočilu za javnost, ki ga je podpisala Lambrecht, še piše, da mora biti na prvem mestu trdo delo vojaškega osebja in vojakov ter številnih motiviranih ljudi na poslovnem področju. “Zato sem se odločila, da se svojemu položaju odpovem,” je sklenila nemška obrambna ministrica.

Da bi morala Lambrecht odstopiti, je glede na petkovo anketo javne televizije ZDF menilo kar 60 odstotkov anketiranih Nemcev. Da bi morala odstopiti je mila tudi polovica anketiranih volivcev, ki podpirajo njeno Socialdemokratsko stranko (SPD).

Kritika Nemčije

Na Zahodu se kritike na račun Nemčije zaradi nezadostne vojaške podpore Ukrajini nizajo že od začetka vojne v Ukrajini. Zadnji krog kritik se nanaša na nepripravljenost Nemčije, da bi Ukrajini poslala tanke Leopard 2. 

Čeprav je Nemčija okrepila vojaško pomoč Ukrajini in obljubila, da bo poslala havbice, samovozne protiletalske topove Gepard in sisteme protizračne obrambe, kritiki menijo, da to ni dovolj za državo s tako gospodarsko močjo.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nemčija: Naši tanki so pokvarjeni, opozarja nemški general

Naši tanki so pokvarjeni, opozarja nemški general. Med nedavno vajo se je pokvarilo vseh 18 bojnih vozil pehote Puma. Mogoče je dobro, da je Nemčija vendarle zavrnila pošiljanje tankov Ukrajini… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Nemška obrambna ministrica odstopila zaradi vojne v Ukrajini”

Komentar: