Nemška policija izpustila Greto Thunberg

Nemška policija je izpustila švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg, ki so jo aretirali včeraj, o tem smo poročali tukaj. “Thunbergova je bila pridržana le za kratek čas. Policija je pospešila postopek identifikacije. Ko je bila ugotovljena njena identiteta, je lahko odšla. Vendar je čakala, da so ostali protestniki izpuščeni,” je za CNN povedal Max Wilmes, tiskovni predstavnik mestne policije Aachna.

Policija je v enem tednu iz Lützeratha odstranila na stotine aktivistov. Nekateri so tukaj že več kot dve leti. Pravzaprav je leta 2022 nemška vlada dosegla dogovor z energetskim podjetjem RWE, ki je lastnik rudnika, ki ji je omogočilo, da ga razširi v Lützerath v zameno za prenehanje uporabe premoga do leta 2030 namesto do leta 2038.

Širitev rudnika

Po končani deložaciji namerava RWE okoli naselja zgraditi 1,5 kilometra dolgo ograjo, ki bo preprečila dostop do stanovanjskih objektov, ulic in kanalizacije, preden jih porušijo.

Thunbergova je na Twitterju zapisala, da je v Lützerathu protestirala proti širitvi. V soboto se je pridružila več tisoč ljudem, ki so protestirali proti uničevanju vasi. Thunbergova je ob nagovoru aktivistov na protestu dejala: “Premog je še vedno v zemlji. In dokler je premog v zemlji, ta boj ni končan.”

“Varstvo podnebja ni zločin”

Greta se je na protest vrnila v nedeljo, ko so jo najprej pridržali, nato pa še v torek. Na Twitterju je sporočila, da “varovanje podnebja ni zločin”.

“Včeraj sem bil del skupine, ki je mirno protestirala proti širjenju rudnikov premoga v Nemčiji. Policija nas je obkolila, nato pa odpeljala v pripor, vendar so nas izpustili pozneje istega večera,” je tvitnila Thunbergova. “Varstvo podnebja ni kaznivo dejanje,” je dodala.

Podnebni aktivist je širitev rudnika označil za izdajo sedanjih in prihodnjih generacij ter Nemčijo obtožil, da je ena največjih onesnaževalk na svetu. Protest je poudaril naraščajoče napetosti glede podnebne politike Berlina. Okoljevarstveniki trdijo, da so bili podnebni cilji zanemarjeni zaradi vrnitve k bolj umazanim gorivom sredi energetske krize, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino.

vir Foto: zajem zaslona

By A.K.

Komentar: