Nemška stranka AfD doživela poraz na volitvah

ByA.K.

29. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Nemška stranka AfD doživela poraz na volitvah

Nemška desna stranka Alternative für Deutschland (AfD) je doživela tesen poraz na svoji prvi volilni preizkušnji po razkritju njene vpletenosti v načrt množične deportacije tujcev, kar je sprožilo množične proteste po Nemčiji. Njihov kandidat je izgubila proti konservativnemu tekmecu na volitvah v okrožno upravo, katerih rezultati so odmevali daleč zunaj lokalnega okolja. V drugem krogu volitev v okrožju Saale-Orla v jugovzhodni deželi Turingija je kandidata AfD, Uweja Thruma, prehitel njegov tekmec, krščanski demokrat (CDU) Christian Herrgott za 4,6 odstotka.

Volitve, na katerih je imelo volilno pravico približno 66.000 ljudi, so veljale za pokazatelj, ali je mobilizacija civilne družbe proti protipriseljenski AfD po nedavnih razkritjih o načrtu deportacije zmanjšala ali okrepila priljubljenost stranke. Thrum je prejel 47,7 odstotka glasov, Herrgott pa 52,3 odstotka glasov. Pred dvema tednoma je Thrum prejel 45,7 odstotka glasov, Herrgott pa 33 odstotka. Verjelo se je, da ima politik iz CDU malo možnosti, da bi ga dohitela.

Mobilizacija volivcev

Medstrankarska mobilizacija volivcev v zadnjih dveh tednih v poskusu, da bi AfD obdržala oblast, je povzročila močno volilno udeležbo, 69 odstotkov, kar je Herrgottu, ki ima lokalne korenine, omogočilo, da je prehitel svojega tekmeca.

Opazovalci so pozorno spremljali, ali se bodo volivci AfD in CDU odzvali na nacionalno razpravo tako, da se bodo volitev udeležili v večjem številu. Višja ko je volilna udeležba, več možnosti naj bi imela CDU. Glasovanje je uvod v supervolilno leto za provinco, ki jo vodi krhko zavezništvo Boda Ramelowa med njegovo skrajno levo stranko Die Linke, socialdemokrati in Zelenimi.

Junija naj bi bile evropske volitve, pa tudi volitve za večino svetov, županov in položajev okrožne vlade, kjer bi AfD s podporo okoli 36 odstotkov glasov v pokrajini lahko precej pridobila. Septembrske pokrajinske volitve veljajo za napoved novih državnozborskih volitev leta 2025.

Zavračanje stranke AfD

Druge mainstream stranke so obljubile, da vlade z AfD ne bodo oblikovale., vendar je vprašanje, koliko časa bo takšno stališče vzdržno. V začetku tega meseca so novinarji poročali, da so visoki člani AfD razpravljali o načrtih za množični izgon tujcev in neasimiliranih državljanov iz Nemčije, če bi stranka prevzela oblast.

Predstavniki AfD so se novembra v vili v Potsdamu pridružili članom neonacistične scene, privržencem CDU in podjetjem, za katere je znano, da financirajo skrajno desnico. Tam so bili, da bi slišali Martina Sellnerja, vodjo avstrijskega skrajno desničarskega ekstremističkega gibanja, ki je razlagal filozofijo tako imenovane “remigracije” ali množičnega razseljevanja.

Vodstvo AfD se je od takšne politike distanciralo in svoje nasprotnike obtožilo obrekovanja. Razkritja so sprožila val protestov po Nemčiji, v katerih je sodelovalo več kot milijon ljudi. Preplah se je razširil tudi v Avstrijo, kjer so konec tedna v treh mestih potekali shodi proti desnici.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah je podpora AfD minuli teden padla za okoli 1,5 odstotka, a je z 21,5 odstotka druga najbolj priljubljena stranka za CDU in daleč pred vsemi tremi vladajočimi levosredinskimi strankami, ki imajo skupaj okoli 32 odstotkov.

vir; Foto: Pexels; Portal24