Nemška vlada prodaja zaplenjene bitcoine, cene strmo padajo

ByMiha Kovač

9. julija, 2024 ,
Foto: Freepik

Nemška vlada prodaja zaplenjene bitcoine, cene strmo padajo

Nemška vlada je na spletnem mestu Movie2K, ki se ukvarja s filmskim piratstvom januarja letos zasegla skoraj 50.000 bitcoinov, shranjenih v digitalni denarnici, kar je eden največjih zasegov te vrste v Nemčiji. Ko je Nemčija začela prodajati zaplenjene bitcoine, je njihova cena padla za 15 odstotkov. Nekateri strokovnjaki se bojijo, da bi se ta padec lahko nadaljeval.

K nedavnemu padcu vrednosti Bitcoina naj bi prispevala tudi Nemčija. Nemška vlada je namreč razkrila, da je začela s prodajo približno 2,5 milijarde evrov vrednih bitcoinov. Že sam obseg prodaje je povzročil nepričakovan dotok bitcoinov na trg, kar je vplivalo na padec cen v zadnjih nekaj tednih. Trenutno je Nemčija za ZDA, Kitajsko in Veliko Britanijo četrta na seznamu držav, ki imajo Bitcoin tudi uradni. Pričakuje se, da bo izkupiček dražbe namenjen zvezni državi Saška, zaradi česar se je zasežena kriptovaluta prijela vzdevek “saški zaklad”.

Kritike prodaje

Cena bitcoina je od začetka junija padla za več kot 15 odstotkov in se trenutno giblje pri 57.612,92 dolarja (53.233,76 evra). Nemčija je te bitcoine začela prodajati v začetku junija, in ima še za približno 1,9 milijarde dolarjev kriptovalut. Na prodajo tako čaka še približno 32.488 bitcoinov. Našteto pa je med kripto trgovci in navdušenci sprožilo špekulacije, da bi lahko cene bitcoinov, ko bo preostali znesek prišel na trg še padle.

Nemška vlada se sooča s kritikami, ker ni zadržala zaplenjenih bitcoinov. Kritiki menijo, da je ta poteza morda prenagljena ali kratkovidna. Predlagali so, naj Nemčija glede na naraščajočo uporabo kriptovalut v globalnih transakcijah bitcoine zadrži kot gospodarsko rezervo za prihodnost. Menijo, da bi Nemčija lahko svojo strategijo kriptovalut razvijala tudi na svetovni ravni in izkoristila izkupiček.

Nekatere države, kot je Salvador, so Bitcoin že sprejele kot zakonito plačilno sredstvo, medtem ko države kot sta Združeno kraljestvo in ZDA šele začenjajo večje preiskave in racije v zvezi s kriptovalutami. V nekaterih državah, kot so Maroko, Kitajska, Egipt in Bangladeš, pa je kriptovaluta še vedno prepovedana.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik