Nemška vlada Siemens Energy rešuje s skoraj osmimi milijardami evrov

ByB.O.

15. novembra, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Nemška vlada Siemens Energy rešuje s skoraj osmimi milijardami evrov

Nemška vlada bo družbi Siemens Energy, ki je ključni akter v energetskem prehodu države pomagala s 7,5 milijarde evrov. Ta sredstva predstavljajo del obsežnega svežnja v višini 15 milijard evrov. Preostanek sredstev so zagotovile zasebne banke in različni subjekti, je razkrilo nemško ministrstvo za gospodarstvo in varstvo podnebja.

Finančna podpora je pogojena s tem, da družba Siemens Energy ustavi izplačevanje dividend in nagrad članom upravnega odbora. Prispevek vlade je odvisen od tega, ali bodo vse strani izpolnile svoje zaveze.

Poteza opozarja na izzive pri opuščanju fosilnih goriv in odvisnost Berlina od družbe Siemens Energy, ki je Siemensova podružnica, pri tem prehodu. Siemens ohranja 32-odstotni delež v proizvajalcu vetrnih turbin.

Načrt reševanja, o katerem se razpravlja že več tednov, vključuje tesno usklajevanje med vlado, družbo Siemens Energy, Siemensom in zasebnimi posojilodajalci. Družba Siemens Energy, ki se lahko pohvali s prihodki v višini približno 29 milijard eurov (32 milijard ameriških dolarjev) v preteklem letu, se ukvarja s proizvodnjo različnih izdelkov, povezanih z energijo. Ti izdelki vključujejo plinske turbine. Poleg tega so med njimi tudi elektroliterji. Njegova tehnologija prispeva k proizvodnji šestine svetovne električne energije, v več kot 90 državah pa zaposluje 94.000 delavcev.

Finančna podpora je potrebna, da bo Siemens Energy lahko izpolnil 110 milijard evrov (119 milijard ameriških dolarjev) zaostalih naročil. Tiskovni predstavnik podjetja se je zahvalil za podporo vlade pri pospeševanju projektov energetskega prehoda.

Finančne težave

Družba Siemens Energy, ki se ukvarja s konvencionalnimi in obnovljivimi viri energije, se je soočila s težavami pri proizvodnji izbranih modelov vetrnih turbin. V letošnjem letu so se te težave močno povečale. Zato podjetje pričakuje finančne težave in napoveduje izgubo v višini 4,5 milijarde evrov (4,9 milijarde ameriških dolarjev).

Po napovedi pomoči so se delnice podjetja, ki so prejšnji mesec padle za skoraj 40 odstotkov, okrepile za 3 odstotke. Ministrstvo je poudarilo ključno vlogo družbe Siemens Energy v energetskih sistemih in kot pomembnega delodajalca v panogah, usmerjenih v prihodnost.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, se spopada s kritičnim položajem, saj se spopada z izzivi pri nadomeščanju Rusije kot glavnega dobavitelja zemeljskega plina. Država se spopada z visokimi stroški energije. Zato nujno išče cenovno ugodnejše in trajnostne vire energije. Ti gospodarski pritiski skupaj z upočasnitvijo rasti na Kitajskem pomembno vplivajo na nemške proizvajalce. Hkrati pa razmere poslabšujejo tudi naraščajoče obrestne mere. Zaradi takšnega spleta dejavnikov je prišlo do najhitrejšega zmanjševanja števila delovnih mest v zadnjih treh letih in opaznega upada novih naročil.

Vir

Foto: Pexels

Biznis24