Nemška vlada zaradi kritike “humanitarnih akcij” nad Muska

Nemška vlada je po tem, ko je kritiziral delovanje reševalnih ladij, ki jih upravljajo nemške humanitarne skupine v Sredozemskem morju grajala Elona Muska. Musk je objavil videoposnetek, ki prikazuje nezakonite migrante in humanitarne delavce na čolnu, ki je bil prvotno objavljen na družbenem omrežju X s strani desnega profila. Profil je vsebino uporabil za pohvalo stranke Alternative für Deutschland (AfD), ki ima strogo stališče proti migracijam.

Musk je v svojem retweetu vprašal: “Ali se nemška javnost tega zaveda?” Nemško zvezno zunanje ministrstvo mu je neposredno odgovorilo na platformi X, zapisalo: “Da. In temu se reče reševanje življenj.”

V nadaljnji izmenjavi je Musk izrazl dvome, da nemška javnost podpira dejanja nevladnih organizacij, ki v Sredozemlju sprejemajo prosilce za azil iz plovil, ki niso primerna za plovbo. Dodal je, da je po njegovem mnenju “gotova” kršitev italijanske suverenosti, če ladje, ki jih upravlja Nemčija, prevažajo rešene nezakonite migrante na italijansko ozemlje. V odgovoru je zapisal: “Torej ste pravzaprav ponosni na to. Zanimivo.” Musk je dodal, da meni, da imajo takšne pomorske operacije “invazijske vibracije”.”

Tema nezakonitih migracij se je ponovno znašla v političnem ospredju v Nemčiji in drugih evropskih državah, medtem ko se vladni uradniki in opozicijski politiki prepirajo o tem, kako najbolje ravnati z naraščajočim številom prihodov. Mesta in skupnosti po Nemčiji poročajo o pomanjkanju prostora za namestitev in izobraževanje novih prišlekov.

Med januarjem in avgustom letos je v Nemčiji za azil zaprosilo več kot 220.000 ljudi. Ta številka je približno 240.000 v celotnem letu 2022, v letih 2015–16 pa je za azil zaprosilo več kot 1 milijon ljudi.

vir Foto: Wikimedia Portal24