Nemška vojaška letala zaradi ruskih letal nad Baltikom na bojnih položajih

ByAna Koren

15. marca, 2023 , ,

Nemška vojaška letala zaradi ruskih letal nad Baltikom na bojnih položajih

Nemška vojaška letala, nameščena na vzhodnem krilu Nata, so od avgusta lani bojne položaje, potem ko so bila opozorjena pred neznanim letalom v baltski regiji, zavzela 27-krat je sporočila nemška Luftwaffe.

Nemške sile so med namestitvijo letala identificirale rusko vojaško letalo nad Baltskim morjem, je dejal tiskovni predstavnik Luftwaffe. Ko se je neznano letalo približalo baltskemu zračnemu prostoru brez signala transponderja ali radijskega stika, je bil razglašen alarm za nemški Eurofighter Typhoon.

Od avgusta lani je v Estoniji nameščenih več kot 150 nemških vojakov, ki varujejo zračni prostor vzhodnega krila Nata. Letalsko oporišče Amari naj bi v sredo obiskal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Tri baltske države in članice Nata, Estonija, Litva in Latvija, nimajo svojih zračnih sil, Nato pa za nadzor tega zračnega prostora uporablja litovski bazi Amari in Siauliai. Natove zaveznice izmenjujejo razporeditev letal in osebja v teh bazah. Nemčija v tej misiji sodeluje od leta 2005.

Vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

Politico: Ameriško-ukrajinska vojna enotnost počasi krha

Po več kot letu dni vojne se Ameriško-ukrajinska vojna enotnost počasi krha. Pojavljajo se namreč zakulisne razlike v vojnih ciljih in potencialna žarišča, kako in kdaj se bo spopad končal. Združene države in Ukrajina so, odkar je administracija predsednika Joeja Bidna obljubila podporo, “kolikor je potrebno”, da se upre invaziji Moskve sicer v večinoma dobrih odnosih… več tukaj.