Nemški Bundeswehr se sooča z velikimi težavami

ByA.K.

12. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Nemški Bundeswehr se sooča z velikimi težavami

V poročilu, ki ga je v Bundestagu predstavila Eva Hoegl, komisarka Bundestaga za Bundeswehr, so razkriti resni izzivi, s katerimi se soočajo nemške oborožene sile. Bundeswehr se bori s staranjem in pomanjkanjem osebja, pri čemer je bilo leta 2023 v službi 181.514 vojakov, kar je za 1537 manj kot leto prej. Poročilo opozarja tudi na veliko število nezasedenih delovnih mest v oboroženih silah, saj jih je bilo lani več kot 20.000.

Komisarka Hoegl je izpostavila slabo stanje infrastrukture in vojašnic, kjer so v nekaterih primerih kuhinje zaprte že leta, tuši in spalnice pa so v dotrajanem stanju. Prav tako je poudarila pomanjkanje streliva, rezervnih delov in naprav za nočno opazovanje ter kritizirala, da dodeljena sredstva nemški vladi. Poudarila je, da sta bili od 100 milijard evrov, ki jih je nemška vlada namenila za nujni sklad za Bundeswehr po napadu Rusije na Ukrajino, dve tretjini že vnaprej rezervirani za nekatere projekte in da je že zdaj očitno, da teh 100 milijarde ne bi bilo dovolj za posodobitev Bundeswehra. “Povečanje vojaškega proračuna za nekaj milijard evrov na leto bo neizogibno,” je dejala Hoegl.

Poročilo priznava nekatere napredke v zmanjševanju birokratskih procesov znotraj Bundeswehra, a hkrati opozarja na 204 disciplinske kršitve z radikalno desničarskim ozadjem. Kljub temu je to v primerjavi s številom vojakov relativno malo.

Kljub obljubam nemškega kanclerja Scholza, da bo po ruski invaziji na Ukrajino Nemčija posodobila svojo vojsko, poročilo nakazuje, da so spremembe počasne in da bo za dosego ciljev potrebno povečanje vojaškega proračuna.

[Vir: Hina]; Foto: Freepik; Portal24