Nemški finančni minister kmetom: Denarja za subvencije ni

Nemški finančni minister Christian Lindner je danes nagovoril na tisoče nezadovoljnih kmetov, ki protestirajo proti dvigu davkov, in jim sporočil, da za nadaljnje spodbude ni več sredstev. Na tisoče voznikov traktorjev in tovornjakov ter približno deset tisoč ljudi je danes po tednu dni protestov proti višjim davkom za kmete blokiralo avenijo, ki vodi do Brandenburških vrat v Berlinu. Vozila, ki so čez noč prišla iz vse Nemčije, so parkirana ob cesti, medtem ko so tisoči kmetov kljub mrazu mahali z nemškimi zastavami in vzklikali slogane, kot je “brez kmetov ni prihodnosti”.

“Ne morem vam obljubiti več državne pomoči iz zveznega proračuna. Lahko pa se skupaj borimo, da boste uživali več svobode in spoštovanja do dela, ki ga opravljate,” je množici povedal Lindner. “Z vojno v Ukrajini sta mir in svoboda v Evropi spet ogrožena. Zato moramo znova vlagati v svojo varnost, kot smo to počeli,” je nadaljeval.

Protesti so izbruhnili zaradi odločitve vlade, da ukine subvencijo za modri dizel v poskusu uravnoteženja proračuna za leto 2024, potem ko je sodba ustavnega sodišča prekršila načrte proračunske porabe. Vlada je za umiritev razmer privolila v zadrževanje vračila davka pri nakupu kmetijskih vozil in bo za več let podaljšala ukinitev subvencije za modri dizel. A kmetje pravijo, da to ni dovolj in so to izrazili z glasnimi protesti.

“Brez stabilnosti na podeželju, brez kmetijstva naša država nima prihodnosti.”

Vodja sindikata Joachim Rukwied jih je pozval, naj ga poslušajo do konca, in dodal, da spoštuje vsakega politika, ki se postavi pred kmete. “Brez stabilnosti na podeželju, brez kmetijstva naša država nima prihodnosti,” je dejal predsednik Zveze kmetov. “Zato smo pripravljeni iti na ulice.” Ob tem se je zahvalil finančnemu ministru Christianu Lindnerju, ki je bil z njim na odru, da je prišel na shod.

Vlada se je odločila za spravljiv ton do protestnikov, saj se boji, da bi se politična razprava lahko radikalizirala in da bi protestniki lahko postali nasilni. Ankete kažejo, da so motnje v vsakdanjem življenju zaradi protestov in železniške stavke prejšnji teden prizadele koalicijske stranke v vladi, kar je skrajno desni Alternativi za Nemčijo prineslo visoko raven podpore volivcev. Vodstva koalicijskih strank se med seboj ne strinjajo, kako izpolniti zahteve protestnikov. Minister za kmetijstvo Cem Ozdemir, član stranke Zelenih, je predlagal denarne nagrade za humane ravnanje z živalmi, socialdemokrati so predlagali višje cene kmetijskih proizvodov, liberalci pa zmanjšanje administracije.

vir; Foto: Pexels; Portal24