Nemški kancler zavrača možnost hitrega premirja v Ukrajini

ByAna Koren

12. septembra, 2023 , , ,
Olaf Scholz [Foto: Wikimedia/www.stephan-roehl.de]

Nemški kancler zavrača možnost hitrega premirja v Ukrajini

Nemški kancler Olaf Scholz je danes zavrnil možnost hitre prekinitve ognja v Ukrajini v škodo gostiteljev, opozarjajoč, da bi to lahko pomenilo legitimizacijo nasilnih dejanj. Scholz je na konferenci katoliške skupnosti sv. Egidija v Berlinu dejal, da je treba paziti na navidezna premirja, ki nosijo mir le v imenu. “Mir brez svobode pomeni pokornost, mir brez pravičnosti pa imenujem diktat,” je poudaril.

Scholz je opozoril, da prisilno premirje ne bi smelo legitimizirati “roparske akcije”. “Preprosta trditev, da je tisto, kar sem vzel z nasiljem, za vedno moje, ne more biti osnova za mir,” je dodal. Kancler je napovedal, da bo Nemčija še naprej podpirala Ukrajino v boju proti “imperialnim in zgodovinsko zaslepljenim oblastniškim fantazijam gospodarjev Kremlja,” vključno s pošiljanjem orožja. Scholz je slednje označil za “etično pravilno”.

Zaskrbljenost zaradi upada podpore prihodu beguncev v Nemčijo

Scholz je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi upada podpore prihodu beguncev v Nemčijo. Poudaril je, da mora družba sprejeti tiste, ki bežijo pred vojno in političnim preganjanjem. “Človeštvo od nas zahteva, da sprejmemo ženske in moške, ki bežijo pred vojno in političnim preganjanjem. Hkrati pa moramo ohraniti pripravljenost med prebivalstvom, da sprejme te ljudi,” je dejal.

Kancler je pozval k odporu proti poenostavljenim in populističnim rešitvam ter zavrnil trditve, da Nemčija obravnava ukrajinske begunce drugače kot begunce iz drugih delov sveta. “Za begunce iz Ukrajine je že od vsega začetka jasno, da je razlog za njihov prihod ruska agresija. Za druge begunce je treba najprej ugotoviti razlog za njihov prihod,” je sklenil Scholz.

Foto: Wikimedia_ www.stephan-roehl.de

Portal24