Nemški kmetje in strojevodje stavkajo, grozi jim popoln prometni kaos

ByA.K.

10. januarja, 2024 , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Nemški kmetje in strojevodje stavkajo, grozi jim popoln prometni kaos

Po turbulentnem ponedeljku in razmeroma mirnem torku kmetje v Nemčiji danes nadaljujejo s protesti, ki so del akcijskega tedna kmetov. Včeraj zvečer so se jim pridružili tudi strojevodje nemških železnic (DB) v svojem stavkovnem prizadevanju. Kmetje so izrazili nezadovoljstvo zaradi odločitve nemške vlade, da delno prekliče dvig davka na vsa kmetijska vozila. Kot odziv so začeli teden dni trajajoči protest, ki ga izvajajo s pomočjo traktorjev in blokirajo številne pomembne ceste v Nemčiji.

Predsednik združenja nemških kmetov, Joachim Rukwied, je dejal: “Včeraj smo imeli miren dan, danes nadaljujemo.” Kljub protestom kmetov je nemški kancler Olaf Scholz jasno izjavil, da se bodo subvencije za kmetijstvo še naprej zmanjševale.

Težave so se začele, ko je nemško ustavno sodišče koalicijski zvezni vladi v proračunu za leto 2024, prepovedalo novo zadolževanje. Odločitev pa je v državni blagajni povzročila primanjkljaj v višini 17 milijard evrov. Posledično so bile ukinjene različne subvencije, vključno s subvencijami za agrarno dizelsko gorivo in uvedbo davka na kmetijska vozila. Čeprav je vlada odstopila od davka na kmetijsko mehanizacijo in obljubila postopno vrnitev subvencij za dizel, kmetje niso zadovoljni in zahtevajo vrnitev vseh prejšnjih subvencij.

Hkrati s protesti kmetov poteka tudi stavka strojevodij nemških železnic (DB), ki naj bi trajala do petka. Sindikat strojevodij nemških železnic (GdL) želi s tridnevno stavko prisiliti delodajalca k popuščanju v trenutnih pogajanjih o kolektivni pogodbi. Frankfurtsko delovno sodišče je zavrnilo začasno odredbo proti stavki GdL, kar je pustilo potnike DB v negotovosti. DB poziva potnike, naj se izogibajo nenujnim vožnjam z vlakom in preložijo svoja potovanja, saj bo veliko omejitev v regionalnem in železniškem tovornem prometu.

Protesti kmetov in stavka strojevodij se časovno sicer prekrivata, vendar nimata povezave vsebine. GdL se osredotoča na zahteve za plače za približno 10.000 zaposlenih v nemških železnicah in zahteva skrajšanje delovnega časa ter višje plače. Vprašanje skrajšanja delovnega tedna na 35 ur s polnim izplačilom plače je trenutno sporno.

Učinki tedenskih protestov in stavk na prebivalce ostajajo negotovi, vendar se pričakujejo zastoji in različne cestne zapore po Nemčiji.

vir; Foto: Pexels; Portal24