Nemško gospodarstvo bo v letu 2024 stagniralo

Foto: Pexels

Nemško gospodarstvo bo v letu 2024 stagniralo

Nemško gospodarstvo po napovedih vodilnih ekonomskih inštitutov leta 2024 stagniralo, omenjeno pa je napoved zaradi visokih obrestnih mer, šibkega svetovnega povpraševanja in politične negotovosti drastično znižalo. Največje evropsko gospodarstvo bo letos zraslo za 0,1 odstotka, kažejo nove ocene inštitutov IFO, DIW, IWH, IfW in RWI. Lansko jesen so napovedali, da bo aktivnost v letu 2024 zrasla za 1,3 odstotka. So pa nekoliko znižali oceno za prihodnje leto, na 1,4 odstotka.

“Čeprav se bo okrevanje verjetno začelo spomladi, splošna rast ne bo zelo močna,” je dejal Stefan Kooths, vodja ekonomskih raziskav na Inštitutu za svetovno gospodarstvo Kiel (IfW). Gospodarska aktivnost je trenutno le malo višja, kot je bila pred pandemijo, produktivnost namreč stagnira, so v spomladanskem poročilu zapisali inštituti. “Neugodni dejavniki so v zadnjem času prevladovali tako v domačem kot v tujem gospodarstvu,” navaja poročilo.

Nemški izvoz kljub pospešeni svetovni gospodarski aktivnosti upada, navajajo. Inštitutu opozarjajo tudi na šibko povpraševanje po kapitalu in vmesnih proizvodih, ključnih nemških izvoznih izdelkih. K temu je treba dodati še poslabšano cenovno konkurenčnost nemškega blaga, katerega proizvodnja zahteva večjo porabo energije, dodajajo. Naložbe podjetij naj bi se leta 2025 povečale, vendar bodo verjetno ostale na ravni iz leta 2017 zaradi negotovosti v zvezi z gospodarsko politiko, ugotavlja poročilo.

Osebna potrošnja

Osebna potrošnja bo letos postala najpomembnejši motor gospodarske rasti, prihodnje leto pa naj bi jo v tej vlogi nadomestil močnejši izvoz, menijo inštituti. Spodbuda za potrošnjo naj bi bila šibkejša inflacija, ki naj bi letos zdrsnila na 2,3 odstotka, leta 2025 pa na 1,8 odstotka. Potrošnjo naj bi podpiral tudi močan trg dela, menijo na inštitutih. Dodali so, da naj bi se brezposelnost letos spomladi le nekoliko povečala. Letos bo stopnja brezposelnosti verjetno znašala 5,8 odstotka, leta 2025 pa bi zdrsnila na 5,5 odstotka.

V takšnih razmerah naj bi plače realno rasle v celotnem obdobju, ki ga zajema raziskava, in nadomestile izgube iz leta 2022 in prve polovice 2023. Raven s konca leta 2021, pred drastičnim skokom inflacije, pa naj bi dosegli šele v drugem četrtletju 2025, poudarjajo strokovnjaki.

Ministrstvo za gospodarstvo napovedi inštituta vključuje tudi v svoje projekcije. Nemška vlada tako pričakuje, da bo njihovo gospodarstvo letos raslo po 0,2-odstotni stopnji. S slednjim pa se je drastično znižala tudi napoved, ki je predvidevala 1,3-odstotno rast aktivnosti.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels