Nemško gospodarstvo se letos ne bo moglo izogniti recesiji

Nemško gospodarstvo se letos ne bo moglo izogniti recesiji. A bo po dveh zaporednih četrtletjih padanja začelo okrevati spomladi, je ocenil ekonomski inštitut IFO. V prvem četrtletju se bo nemški bruto domači proizvod (BDP) glede na četrtletje prej zmanjšal za 0,2 odstotka, napoveduje inštitut IFO.

To bi bilo drugo četrtletje zapored, ko se je gospodarstvo skrčilo. Slednje običajno imenujemo tehnična recesija. Glede na to, da se je v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci, že v četrtem četrtletju leta 2022 zmanjšalo za 0,4 odstotka. Inštitut IFO napoveduje, da bo gospodarska aktivnost v letu 2023 skoraj stagnirala, z rahlim upadom aktivnosti v višini 0,1 odstotka.

Za primerjavo, nemška vlada letos pričakuje rahlo rast BDP, in sicer 0,2 odstotka.

Nemški gospodarski inštitut IfW je v sredo napoved rasti za leto 2023 z 0,3 odstotka na 0,5 odstotka zvišal. Dejali so, da naj bi zmanjševanje ozkih grl podpiralo trend rasti. Oba inštituta okrevanje napovedujeta leta 2024. IFO napoveduje 1,7-odstotno rast, IFW pa 1,4-odstotno rast.

Tudi letos pričakujejo močno rast cen. Po njihovih napovedih naj bi se leta 2024 inflacija umirila. IFO pričakuje, da se bo inflacija letos znižala na 6,2 odstotka z lanskih 6,9 odstotka, leta 2024 pa močno oslabela in sicer na 2,2 odstotka.

Podobno ocenjuje tudi IfW, ki letos napoveduje 5,4-odstotno rast cen življenjskih potrebščin in 2,1-odstotno leta 2024. “Inflacija je dosegla vrhunec,” je dejal ekonomski raziskovalec Ifo Timo Wollmershaeuser, ki je navedel padec cen energije in omilitev stroge denarne politike. med razlogi za njegovo oslabitev ozka grla v dobavni verigi.

V Ifu pa opozarjajo, da “visoka inflacija znižuje razpoložljivi dohodek gospodinjstev in vodi v zmanjšano potrošnjo državljanov v tekočem letu”. Čaka nas “opazen izpad kupne moči”, in sicer za 1,8 odstotka, pravijo na zavodu.

Foto: Pexels Biznis24

Ne spreglejte…

Zuckerbergova Meta odpušča 10.000 delavcev

Podjetje META, ki ima v lasti Facebook, Instagram in WhatsApp, je napovedalo, da namerava odpustiti 10.000 delavcev. To bo drugi val množičnih odpuščanj tehnološkega velikana, ki je novembra lani odpustil 11.000 zaposlenih. Generalni direktor Mete Mark Zuckerberg je dejal, da bodo rezi “hudi”… več tukaj.

By A.K.

Komentar: