Nemško ministrstvo za finance zveznim ministrstvom zamrznilo izdatke

Nemško ministrstvo za finance je v sredo uvedlo drastičen ukrep, ki je šokiral vladajočo koalicijo in globoko pretresel državno proračunsko situacijo. Odločitev o zamrznitvi izdatkov za vsa zvezna ministrstva je sledila nedavni sodbi ustavnega sodišča, ki je razkrila, da v vladni blagajni zeva obsežna luknja v višini 60 milijard evrov.

Sodišče je prejšnji teden presodilo, da je trenutna praksa vladnega financiranja v nasprotju z ustavo, kar je povzročilo nevarno proračunsko krizo. Ministrstvo za finance je nato hitro reagiralo in ustavilo večino novih odobritev porabe, da bi se izognili nadaljnjim obremenitvam v prihodnjih proračunskih letih, kot je pojasnil državni sekretar Werner Gatzer.

Člani proračunskega odbora Bundestaga so danes organizirali javno zaslišanje s pravnimi strokovnjaki, da bi ocenili vpliv sodbe na finančno stabilnost države. Kljub temu, da se finančni primanjkljaj v višini 60 milijard evrov teoretično razteza čez več let. Njegovi učinki že kažejo v praksi, na slednje je opozoril profesor Thiess Büttner z univerze Erlangen-Nürnberg.

Ta odločitev ministrstva za finance postavlja vladno agendo, ki vključuje pospešitev zelenega prehoda in zaščito nemške industrije, pred visokimi stroški energije, na preizkušnjo. Pozivi levice, naj vlada prekine dolžniško zavoro z razglasitvijo izrednih razmer, postajajo vse glasnejši, čeprav so člani Svobodne demokratske stranke (FPD) doslej vztrajali pri ohranitvi zavora. Finančni minister FPD Christian Lindner je izrazil prepričanje, da odločitev ustavnega sodišča ne upravičuje mirovanja dolžniške zavore.

Minister za zeleno gospodarstvo Robert Habeck pa je pozval k temeljiti reformi dolžniške zavore, ki je bila uvedena leta 2009. Dejal je, da sedanji okoliščine zahtevajo bolj prilagodljiv pristop. Medtem ko se Nemčija sooča z novimi izzivi, kot so višji stroški energije, spremenjeno geopolitično okolje in potreba po okrepljenem zelenem prehodu, bo ta kriza preizkusila sposobnost vlade za obvladovanje svojih finančnih obveznosti v prihodnosti.

vir; Foto: Pexels; Portal24