Nepogrešljiva – Nežna in očarljiva afriška vijolica

ByA.K.

24. januarja, 2024
Foto: Pixabay

Nepogrešljiva – Nežna in očarljiva afriška vijolica

Ljubitelji okrasnih rastlin se morda navdušujejo nad novimi vrstami rož, kot so orhideje, afriške vijolice pa so stalnica in krasijo vedno okna mnogih domov. Njihova intenzivna barva in dekorativni listi jih postavljajo v središče pozornosti. Kljub naraščanju izbire različnih okrasnih rastlin za bivalni prostor, mnogi ne morejo zamenjati afriške vijolice za nobeno drugo rožo.

Afriške violice (Saintpaulia ionantha) izvirajo iz Tanzanije in so bile odkrite konec 19. stoletja s strani nemškega znanstvenika Walterja Saint Paula. Prinesene v Nemčijo so hitro postale priljubljene. Obstaja več kot 20 vrst afriških violic. Večina vrst je zaščitenih, saj njihov naravni habitat izginja in so ogrožene. Zaradi lepote njihovih listov in cvetov lahko osvežijo bivalni prostor, ne glede na to, ali imate samo eno rastlino ali jih združite več.

Nega in razmnoževanje

Za optimalno rast in cvetenje afriške viole potrebujejo veliko svetlobe. Skrb za ustrezno vlago je prav tako ključnega pomena. Pri zalivanju je najbolje uporabiti mlačno vodo, ki je stala vsaj 48 ur, pri tem pa paziti, da voda ne pride neposredno na liste, saj lahko to povzroči temne lise in posledično širjenje rastlinskih bolezni, kar lahko vodi do propadanja ali smrti rastline.

Tla v loncu morajo vedno ostati vlažna, izogibajte se izsušitvi in nenadnemu prekomernemu zalivanju. Afriške viole so občutljive na svetlobo, vendar ne prenašajo neposredne sončne svetlobe, ki lahko povzroči opekline in škodo na rastlini. Redno obračanje lonca bo poskrbelo za enakomerno osvetlitev in razvoj cvetov.

Če opazite debelejše liste s pegami na listih in cvetih, to pomeni, da rastlina dobi več svetlobe, kot jo potrebuje. Prekomerno zalivanje pa lahko privede do venenja.

Idealna temperatura za afriško vijolico je okoli 25°C. Za podaljšanje življenjske dobe rastline redno odstranjujte uvele in poškodovane liste ter cvetove. Za boljšo rast in razvoj se je izkazala raztopina aloje vere. Zdrobljen list aloje prelijte s 100 ml vode in s to tekočino zalivajte rastlino vsakih pet dni, če je v slabem stanju, dokler se popolnoma ne okrepi.

Razmnoževanje afriške viole je preprosto, saj zdrav list odtrgamo in damo v kozarec vode, dokler ne požene korenin. Nato ga posadimo v plitko posodo, saj so korenine te rastline plitve. Afriška vijolica ne zahteva veliko prostora in jo lahko posadimo v majhne lončke.

vir; Foto: Pixabay; Portal24