Nepopustljiv ukrajinski predsednik ostro nad korupcijo in izdajo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločno zavrnil vsakršno toleriranje korupcije ali izdaje v vladnih zadevah, medtem ko država skuša najti sredstva za obrambo pred ruskimi napadalci.

V svojem nedavnem nočnem videonagovoru je Zelenski, potem ko sta v javnost prišla dva odmevna primera pozval k trdni protikorupcijski akciji. Prvi je bil aretacija vojaškega častnika, ki je bil obtožen velike poneverbe. Drugi primer pa je aretacija poslanca zaradi suma sodelovanja z Rusijo.

Predsednik je že prej napovedal načrte za revizijo vojaških uradov, ki naj bi zatrla korupcijo, ki je pretresla državo. “Navadni Ukrajinci, ki podpirajo vojno, so ogorčeni nad korupcijo,” je poudaril Zelenski. Vse poslance, funkcionarje ter javne uslužbence pa je opozoril, da bo ukrepal brez milosti.

Ta poteza je del širše politike čiščenja vojaških in vladnih struktur, s katero si želi Ukrajina pokazati zavezanost v boju proti korupciji, kar je ključnega pomena za njihovo željo po članstvu v Evropski uniji.

Nedavne aretacije zaradi korupcije so pritegnile veliko pozornost. Vodja vojaškega nabornega centra v južni Ukrajini je bil obtožen korupcije in poneverbe. Trenutno je v priporu pred sojenjem, postavljena je bila visoka varščina. Ukrajinska nacionalna agencija za boj proti korupciji je bila v središču preiskave. Preiskava je privedla do obtožb vodje urada za nabor vojaških sil v Odesi, in sicer zaradi suma pridobitve več kot pet milijonov dolarjev. Poslanec Oleksandr Ponomariov, pa je bil obtožen sodelovanja z Rusijo na okupiranem jugovzhodu. Ponomariov je bil aretiran do sojenja zaradi obtožb izdaje.

Predsednik Zelenski je bil jasen, da je boj proti korupciji ključni del procesa pridobivanja zaupanja in podpore zahodnih držav. Meni, da bo slednje pripomoglo k potencialnemu članstvu v Evropski uniji. S temi ukrepi si prizadeva zagotoviti, da Ukrajina ostane trdno zavezana k transparentnosti in pravičnosti ter se postavi po robu vsem oblikam koruptivnih dejanj.

vir Foto: Twitter Portal24