Nepozabna pustolovščina na čarobnem otočju Orkney

ByI.M.

4. februarja, 2024 , ,
Foto: PixabayFoto: Pixabay Orkney

Nepozabna pustolovščina na čarobnem otočju Orkney

Škotsko otočje Orkney, ki vključuje več kot 70 otokov, morda ni destinacija za vsakogar, a ljubitelji mističnih vasic, strmih pečin in zgodovinskih znamenitosti bodo v njem odkrili edinstven čar. Manj kot 20 kilometrov od celinske Škotske, Orkney ponuja nepozabno doživetje, ki ga turisti pogosto spregledajo.

Zgodovinski pomen otokov

Današnji del Škotske, Orkney je bil do leta 1472 pod norveško in dansko oblastjo. Potem je služil kot dota Margarete Danske ob njeni poroki s škotskim kraljem Jakobom III. Čeprav so danes del Združenega kraljestva, se med prebivalci pojavlja vprašanje o morebitnem povratku k nordijskim koreninam. Slaba trajektna povezava s celinsko Škotsko je ena od ključnih težav, s katero se pri pridobivanju potrebnih sredstev soočajo prebivalci.

Orkney kot arheološki raj

Orkney je dom enega najbolje ohranjenih prazgodovinskih najdišč v Evropi – Srce neolitskega Orkneyja, ki ga je UNESCO uvrstil na svoj seznam. Tam lahko obiščete Skara Brae, odkrito šele leta 1850, ko jo je razkrila nevihta. Ta prazgodovinska vas, naseljena med leti 3100 pr. Kr. in 2500 pr. Kr., ponuja dragocen vpogled v preteklost.

Naravne lepote in očarljiva flora ter favna

Orkney ni le zgodovinski biser, ampak tudi raj za ljubitelje narave. Spektakularne obalne pečine nudijo priložnost za opazovanje tjulnjev, vidr, celo kitov. Raznolike ptice in lokalne ovce, ki se prehranjujejo z morskimi algami, dodatno obogatijo naravno doživetje. Srečne dni lahko zaključite z opazovanjem čarobnih nebesnih predstav polarnega sija.

Trajektne linije in najkrajši komercialni let na svetu

Do otočja Orkney lahko pridete s trajektom s škotske obale, nato pa si najamete avtomobil ali se peljete z avtobusom. Potniške ladje in leti škotske letalske družbe Loganair omogočajo preprost prehod med otoki. Posebna atrakcija je najkrajša redna letalska linija na svetu, ki povezuje otoke Westray in Papa Westray. Z letalom Britten-Norman Islander, ki traja le 53 sekund v zraku, je to edinstveno doživetje, vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov.

Nepozabna pustolovščina

Orkney je s svojo bogato zgodovino, arheološkimi zakladi in čudovito naravo, ponujajo nepozabno pustolovščino. Za ljubitelje miru, zgodovine in narave so ti otoki v severnem delu Evrope pravi dragulj, ki ga velja raziskati.

vir ; Foto: Pixabay ; Portal24