Nepravilnosti na nedeljskih volitvah: Dodatne in ponarejene glasovnice

ByMiha Kovač

11. junija, 2024 ,
Volitve [Foto: Zajem zaslona/24ur]

Nepravilnosti na nedeljskih volitvah: Dodatne in ponarejene glasovnice

V nedeljo, po zaprtju volišč, so se pojavile nepravilnosti, ki so sprožile razpravo na seji Državne volilne komisije (DVK). Na enem od volišč je bila v volilni skrinjici najdena ena glasovnica več, kot je bilo volivcev, na drugem pa so odkrili dve ponarejeni glasovnici.

“Zgodil se je primer, ko se je v glasovni skrinjici pojavila ena glasovnica več, kot je glasovalo volivcev,” je na seji DVK dejal njen predsednik Peter Golob. Pojasnil je, da se takšne situacije lahko zgodijo iz več razlogov. Prvič, odbor lahko pomotoma enemu izmed volivcev da dve glasovnici. Druga možnost je, da volivec na določenem volišču prevzame glasovnico, a je ne odloži v skrinjico, temveč jo prinese drugemu volivcu z drugega volišča, ki potem obe glasovnici vrže v skrinjico na tem volišču. Tretja možnost je, da se volivec na volišču ne podpiše, a prejme glasovnico.

Po besedah Goloba je bila ena glasovnica več najdena v volilni skrinjici na enem od volišč Okrajne volilne komisije v Litiji. “Nedvomno je bilo ugotovljeno, da se je zgodila napaka volilnega odbora,” je dejal Golob in pojasnil, da je eden od volivcev pomotoma prejel dva glasovalna lističa. Člani komisije so to napako po zaprtju volišča vključili v zapisnik.

Redki primeri

Golob je poudaril, da so takšni primeri redki in da “ena ali dve glasovnici ne vplivata na izid glasovanja”, vendar je izpostavil potrebo po sistemski rešitvi, da se lahko takšne situacije sanirajo. Opozoril je tudi na težavo, da informacijski sistem DVK (isDVK) ne omogoča vnosa takšnih podatkov v sistem.

Član DVK Janez Pogorelc je v razpravi poudaril, da je v takšnih primerih nujno upoštevati, ali bi napaka lahko vplivala na izid glasovanja. Če bi lahko, bi morali volitve na tem volišču ponoviti. V nasprotnem primeru je treba situacijo jasno opredeliti in jo vključiti v zapisnik, rezultat pa ohraniti nespremenjen.

Direktor službe DVK Igor Zorčič je člane komisije obvestil, da so na enem izmed volišč našli dve ponarejeni glasovnici. Volilni odbor je to hitro ugotovil in glasovnici izločil, proti neznanemu storilcu pa bodo podali kazensko ovadbo.

Kritika hkratne izvedbe volitev in referendumov

Na seji DVK so obravnavali tudi najpogostejša vprašanja glede izvedbe nedeljskih volitev in referendumov. “Ni šlo za ene volitve, ampak za pet volitev hkrati,” je poudaril Golob ob očitkih o dolgotrajnem štetju glasovnic. Zahvalil se je vsem sodelujočim za njihov trud.

“Volilni odbori so delo začeli malo po šesti uri zjutraj, nekateri so zaključili ob četrti uri zjutraj. Pregledati je bilo treba 700 tisoč glasovnic za volitve v Evropski parlament in štirikrat po 698 tisoč glasovnic za referendume. To je skupaj 3,5 milijona glasovnic, ob tem pa je treba upoštevati še preferenčne glasove,” je pojasnil.

Golob je izpostavil, da je bilo na parlamentarnih volitvah leta 2022 ob 22. uri preštetih 80 odstotkov glasov, medtem ko je bilo tokrat ob 23. uri preštetih le 50 odstotkov glasov. “Zato osebno zavračam vse obtožbe in kritike,” je dejal Golob in ponovno poudaril, da “ni šlo nič narobe” in da nihče ni kriv za nastalo situacijo. Poudaril je, da se je treba pri prihodnjih volitvah izogibati hkratni izvedbi volitev in referendumov.

Opozoril je tudi na veliko slabe volje med člani volilnih odborov zaradi obsega dela in dejal, da je “vsak drugi” član odbora napovedal, da tega naslednjič ne bo več počel. “Imeli bomo velike težave s sestavo volilnih odborov pri naslednjih volitvah,” je dodal.

Neveljavne glasovnice

Pozornost je vzbudilo tudi število neveljavnih glasovnic. “Govori se, da jih je bilo največ doslej, kar pa seveda ne drži,” je dejal Golob. “Največ neveljavnih glasovnic je bilo leta 2004, in sicer 5,62 odstotka, letos pa jih je bilo 4,4 odstotka,” je pojasnil. “Na zadnjih volitvah v Evropski parlament leta 2019 je bilo neveljavnih glasovnic le 2,1 odstotka, leta 2014 pa ravno tako 4,19 odstotka,” je dejal.

Igor Zorčič je dodal, da so nekatere neveljavne glasovnice zaradi obkroženih številnih kandidatov, narisanih ilustracij, praznih ali prečrtanih glasovnic. “Ne gre za glasovnice, pri katerih ni mogoče sklepati, da nekdo ni razumel navodila,” je poudaril. Dodal je, da se neveljavne glasovnice preverijo na okrajnih volilnih odborih in komisijah. “V zvezi s tem ni nobenega dvoma,” je zaključil.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona